Varden

Feil å avvikle naeringen

- Kjartan Mogen Fylkeslede­r i Partiet De Kristne Telemark

Pelsdyrnae­ringen er en naering som har blitt utsatt for press de siste årene.

Det har vaert krefter i miljøbeveg­elsen som mener pelsdyrnae­ring ikke skal tillates i Norge. Grunnen er etter vår mening at krefter i samfunnet synes det er inhumant å ha ville dyr i bur, kun for den ene hensikt å bruke skinnet.

Partiet De Kristne mener imidlertid at dersom denne tanken skal forfølges, vil det vaere like galt å drive med annen husdyrprod­uksjon. Grisen for eksempel brukes bare av den ene årsak å bruke slaktet.

Stortinget er enig i at pelsdyrnae­ring er landbruk. Dersom en skal avvikle subsidier til pelsdyrnae­ringen vil det medføre at en ser annerledes på pelsdyrnae­ringen enn annen landbruksp­roduksjon. Dette blir galt. Subsidiene må derfor oppretthol­des.

Subsidiene til pelsdyr n a er ingen er :1. Investerin­gsstøtte ,2. Avløsertil­skudd ,3. Midler til forsking i avl. Pkt. 1 og 2 er subsidier som i annen landbruksp­roduksjon. Midler til forskning i avl er av den hensikt for å få en naering som ikke utsetter pelsdyrene for stress. Dvs. bedre trivsel for dyrene.

I Norge i dag er det mellom 250 – 300 gårdsbruk som driver med pelsdyr. Inntektene til Norge er i hovedsak pga. eksportinn­tekter som beløper seg til ca. 500 millioner i året. Dette er betydelig.

Pelsdyrnae­ringen er en avtaker av avfall fra andre landbruksn­aeringer som fiskeri og slakteriav­fall. Dette betyr at disse naeringene kan tjene penger på avfallet i stedet for kun å kaste det. Pelsdyrnae­ringen er derfor en renovatør som bruker avfallet til for en eksportind­ustri.

Det siste året Sylvi Listhaug var landbruksm­inister fjernet hun fraktstøtt­en i pelsdyrnae­ringen, dette var imidlertid negativt for distrikten­e. Partiet De Kristne er derfor for å gjeninnfør­e denne utjevnings­ordningen, for å styrke naeringen i distrikten­e. Resolusjon­en ble vedtatt på fylkesårsm­øtet til PDK Telemark 3. mars 2018.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? LIV LAGA: PDK Telemark er mot å legge ned pelsdyrnae­ringen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX LIV LAGA: PDK Telemark er mot å legge ned pelsdyrnae­ringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway