Varden

Bryter rettsstate­ns prinsipper

- Øyvind Jensen fylkeslede­r NFU Telemark

Selvbestem­melse er en så grunnlegge­nde verdi i vårt samfunn at vi tar retten til selvbestem­melsen som en selvfølge. Slik er det ikke for alle.

Riksrevisj­onen kom nylig med en rapport om vergemålsr­eformen og påviser alvorlige svikt i rettsikker­heten for de som er avhengig av hjelp til å treffe viktige beslutning­er.

Vergemålsr­eformen ble iverksatt i 2013 med en ny vergemålsl­ov og et nytt forvaltnin­gsapparat. Siktemålet var å styrke selvbestem­melsen til personer under vergemål. Resultatet har blitt det motsatte.

Som hovedregel er vergemål en frivillig ordning som skal tilpasses de behovene for hjelp som personen har. Men Riksrevisj­onens undersøkel­ser viser at i halvparten av tilfellene så er det ingen samtale mellom Fylkesmann­en og personen som settes under vergemål. Fylkesmann­en kan altså ikke vite om personen vil under vergemål eller ikke.

Riksrevisj­onens undersøkel­ser viser at vergemålet­s mandat er generelt og ikke individtil­passet i tre av fire saker, dvs. at verges oppgaver er på «det personlige området», «på det økonomiske området» eller «på både det personlige og økonomiske området». I praksis er det altså ingen begrensnin­g av sakene som verge kan involvere seg i. Forholdet blir ikke bedre av at verge heller ikke får opplaering i å utøve sin funksjon.

Et viktig begrep i vergemålss­ammenheng er «samtykkeko­mpetanse». Mangler en samtykkeko­mpetanse, så kan fylkesmann­en utnevne verge uten personens samtykke. I slike tilfeller kan verge også bestemme over personen, hvis verge mener det er nødvendig. Mange av de 64.000 personene som er under vergemål er i praksis umyndiggjo­rt ved at de er erklaert ikke samtykkeko­mpetente. Men hva samtykkeko­mpetanse er, hvem som er det og når en eventuelt er samtykkeko­mpetent, er ingen en enkel oppgave å finne ut av.

Riksrevisj­onens undersøkel­ser viser at Fylkesmann­en er usikker på slike sentrale begreper og etterlyser bedre veiledning fra Statens sivilretts­forvaltnin­g. Erklaering om manglende samtykkeko­mpetanse skrives av en lege. Ut i fra saker som Norsk Forbund for Utviklings­hemmede (NFU) har bistått i, så synes det heller ikke som om legene har noen klar forståelse av manglende samtykkeko­mpetanse.

Riksrevisj­onens undersøkel­ser underbygge­r NFUs erfaringer: Vergemålsm­yndigheten­e driver en utstrakt umyndiggjø­re mennesker uten kontroll eller andre rettsikker­hetstiltak. En erklaering om manglende samtykkeko­mpetanse er ikke en gang et enkeltvedt­ak som kan påklages. Det å gjenvinne sin selvbestem­melse er så godt som umulig fra den umyndiggjo­rtes posisjon.

Vergemålsr­eformen har etablert en praksis som er i strid med menneskere­ttighetene og ikke en rettstat verdig. Både Justisdepa­rtementet og vergemålsm­yndigheten­e har vaert klar over situasjone­n lenge, men de har knapt gjort noe for å rette opp i situasjone­n. Slikt kan gå greit fordi personer under vergemål, ikke er blant dem som roper høyest.

Når Stortinget nå skal behandle Riksrevisj­onens rapport, så får en håpe at Stortinget sikrer en vergemålso­rdning som er i samsvar med Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser og som er en rettstat verdig.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? HAR VURDERT REFORMEN: Riksrevisj­onen, her represente­rt ved riksreviso­r Per-Kristian Foss, har vurdert vergemålsr­eformen og påviser alvorlig svikt i retssikker­heten til personer under vergemål.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX HAR VURDERT REFORMEN: Riksrevisj­onen, her represente­rt ved riksreviso­r Per-Kristian Foss, har vurdert vergemålsr­eformen og påviser alvorlig svikt i retssikker­heten til personer under vergemål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway