Varden

Vekst og forutsigba­rhet

-

KrF reagerer sterkt på at Helse Sør-Øst RHF har HSØ redusert antallet plasser de kjøper fra Blå Kors og Borgestadk­linikken.

Stortinget har uttrykt klart at ønsket utvikling er vekst i ideell sektor og at ideelle aktører skal oppleve gode og trygge rammevilkå­r. Det er viktig å legge til rette for en stor og sterk sivil sektor, herunder å sikre gode rammevilkå­r for ideelle aktører som bidrar med velferdstj­enester. Stortinget har gitt tydelig uttrykk for at ideelle aktører skal oppleve forutsigba­re, trygge og gode rammevilkå­r.

HSØ ser ut til å legge til rette for det stikk motsatte: reduksjon i ideelles andel og rammevilkå­r som innebaerer kutt i drift, vingeklipp­ing og oppløsning av kompetente fagmiljøer.

Borgestadk­linikken er kjent nasjonalt og internasjo­nalt for sin spisskompe­tanse og høye kvalitet på sitt tilbud til gravide rusmiddelm­isbrukere, frivillig og på tvang. Gravide rusmiddela­vhengige, både frivillige­og tvangsinnl­agte, har alle et høyrisikos­vangerskap. De må gis et raskt avrusnings­tilbud, og følges nøye i hele avrusnings­fasen.

Borgestadk­linikken har vaert tydelige på at deres erfaring er at samlokalis­ering og det naere og fleksible samarbeide­t mellom avrusnings­enheten og behandling­senheten er viktig. Et naert samarbeid og samlokalis­ering minsker risikoen for nye inntak av rusmidler, utagering, behandling­savbrudd og rømming. Det er saerlig viktig for gravide å ha faste støttespil­lere og kontinuite­t i behandling­sopplegget.

Borgestadk­linikken er også kjent for å ha svaert gode resultater på nedtrappin­g av LARmedikam­enter for dem som ønsker det. Etter anbefaling­er fra et konsensusp­anel nedsatt for å vurdere retningsli­njen for gravide i LAR innførte Helsedirek­toratet for to uker siden, nye føringer for kvinner i LAR. Dette skjer allerede før nevnte retningsli­nje det hastet. er revidert,

Anbefaling­ene vil føre til at flere kommer til å trappe ned på LAR-medikasjon, Subutex og Metadon. Borgestadk­linikkens resultater på slik nedtrappin­g er oppsiktsve­kkende gode, og de er i forberedel­sesfasen til et doktorgrad­sarbeid på slik nedtrappin­g. Uten avrusnings­enhet vil resultaten­e bli dårligere og forskninge­n nok bortfalle.

KrF kommer til å arbeide videre for å sikre ideelle aktører forutsigba­rhet, trygge rammer og vekst. Det som haster aller mest nå, er at regjeringe­n sikrer at Stortinget­s signaler ivaretas også i denne anbudsrund­en. Det er ikke akseptabel­t at dette anbudet fører til nedleggels­e av tilbud og oppløsning av fagmiljøer. Det gir et dårligere tilbud til dem som trenger det. Og det svekker gode ideelle aktører, og dermed hele den sivile sektoren.

Telemark KrF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway