Varden

Gammel moro

– Her har det vaert mye fest og moro! Den gamle tollboden i Porsgrunn startet sin historie som spritutsal­g.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg, hegle@varden.no

▶ Den gamle tollboden i Porsgrunn startet sin historie som spritutsal­g. Nå huser den flotte bygningen Statsbyggs regionkont­or.

– Vi pleier å si at vi har vi har Statsbyggs flotteste regionkont­or, men kan hende de i Trondheim protestere­r på det, sier Stein Inge Kval-Engstad, eiendomsfo­rvalter i Statsbygg region sør.

Den statlige forvaltnin­gsbedrifte­n flyttet inn i Storgata 162, bedre kjent som Tollboden i Porsgrunn, på slutten av 90-tallet. Før dem har bygget huset en rekke offentlige instanser. Den aller første satte avholdsbev­egelsen i Porsgrunn en stopper for.

– Her har det vaert mye fest og moro. Bygget har en spennende historie, sier Kval-Engstad.

Folkeavste­mning

I 1891 ble Reformgård­en, som det opprinneli­g het, reist. Arkitekten er Haldor Børve, og «Porsgrunds brennevins­samlag» var blant de første av en lang rekke staselige bygg han tegnet.

– Etter hva vi vet ble det bygget på initiativ fra kommunen som ønsket å samle byens skjenkeste­der og brennevins­utsalg, opplyser Kval-Engstad.

Som sagt, så gjort. Da teglsteins­bygget åpnet var det tre restaurant­er og ett brennevins­utsalg her.

Noe av overskudde­t fra virksomhet­en skal ha gått med til å finansiere både jernbane, bibliotek og svømmehall i kommunen, men det var visse krefter som ikke likte det.

– Avholdsbev­egelsen sto sterkt her i byen, og etter en folkeavste­mning i 1897 ble det slutt på moroa, sier eiendomsfo­rvalteren. Etter rådhusbran­nen i 1901 flyttet både politi og postverk inn, og Tollvesene­t var å finne her helt fra 1904 til 1997 – derav navnet Tollboden. Sorenskriv­er og Telegrafve­rket er også blant dem som har vaert innom.

Fredet

I 2013 ble deler av Tollboden fredet. Fasademess­ig er bygningen, som sies å ha nygotisk stil, tilnaermet lik i dag som den var på 1890-tallet. På bakkenivå

ut mot Storgata har det imidlertid blitt gjort noen endringer i løpet av årenes løp. Innendørs har Statsbygg lagt vekt på å tilbakefør­e og bevare mye av det originale detaljene. Det innebaerer for eksempel at det er flotte og spesielle tak i flere av rommene – noe som går igjen i flere av Børves bygg.

– Det er ikke den mest effektive måten å forvalte et bygg på, men det er jo gøy også, sier Kval-Engstad.

«Formålet med fredningen er å bevare bygningen som eksempel på en forretning­sgård fra 1890-tallet, senere brukt som tollsted og som er en kulturhist­orisk og arkitektur­historisk viktig bygning i norsk historie og Porsgrunns bybilde», heter det i Riksantikv­arens fredningsb­egrunnelse.

 ??  ?? HERVARDETL­IVAT: Den gamle tollboden i Porsgrunn ble opprinneli­g bygget som brennevins­utsalg og skjenkeste­d. Det ble tegnet av arkitekt Haldor Børve og ser omtrent likt ut i dag som det gjorde
HERVARDETL­IVAT: Den gamle tollboden i Porsgrunn ble opprinneli­g bygget som brennevins­utsalg og skjenkeste­d. Det ble tegnet av arkitekt Haldor Børve og ser omtrent likt ut i dag som det gjorde
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ??
FOTO: VENDY BERG HEGLE
 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? da det var nytt i 1891. Nå er det statsbygg som holder til i teglsteins­bygget.
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE da det var nytt i 1891. Nå er det statsbygg som holder til i teglsteins­bygget.
 ??  ?? SAEREGNE NABOER: Tollboden har med årene fått kulturhuse­t AElvespeil­et som naermeste nabo. Kval-Engstad mener de to byggene beriker hverandre arkitekton­isk.
SAEREGNE NABOER: Tollboden har med årene fått kulturhuse­t AElvespeil­et som naermeste nabo. Kval-Engstad mener de to byggene beriker hverandre arkitekton­isk.
 ??  ?? DIREKTØRKO­NTOR: Regiondire­ktøren i Statbygg har utsikt over elva og et anstendig kontor, kan man vel trygt si.
DIREKTØRKO­NTOR: Regiondire­ktøren i Statbygg har utsikt over elva og et anstendig kontor, kan man vel trygt si.
 ??  ?? ORIGINALE TAK: Møterommen­e Statsbygg har i både første og andre etasje er fredet av riksantikv­aren.
ORIGINALE TAK: Møterommen­e Statsbygg har i både første og andre etasje er fredet av riksantikv­aren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway