Varden

Eiendomssk­att

-

Byggesakss­jef Hallstein Bast kommer med en lengre utredning om beregning av eiendomssk­atten. Han bekrefter i grunnen vår oppfatning av at grunnlaget er avhengig av subjektive vurderinge­r hos den enkelte takstmann som har vaert på befaring. Her er den enkeltes «dagsform» av betydning. Det er ikke snakk om noen «second opinion» her.

Vårt innlegg gikk utelukkend­e på «Skjønnsmes­sig vurdering av indre faktor» som vi påstår er satt veldig tilfeldig. Nå skriver Bast at dette ikke har noe med innvendige forhold å gjøre! Begrepet er derfor for øvrig misvisende. Det er altså attraktivi­teten på huset som er avgjørende; alder, moderniser­ing, rehabilite­ring, stilart, kvalitet og størrelse på areal som skal avgjøre om indre faktor skal justeres.

Det bør vaere tydelig at et hus i skikkelig stand bør ha normalfakt­or på 1.0. Å påstå at faktoren normalt ligger langt over 1,0 holder ikke! Normalverd­i skal settes til 1,0. (100 %). Verdi på areal er satt i eget punkt og bør ikke ha en ny runde her. Liker ikke takstmanne­n det arkitekton­iske uttrykket eller noe annet kan han sette faktoren ned, men aldri opp!

Det kan virke pirkete og bagatellme­ssig å bry seg om en faktorvari­asjon som i vårt tilfelle var fra 0,9 til 1,3. En enkel konsekvens­analyse viser noe annet. Vi snakker her om en endring av takstgrunn­laget på hele 40 prosent: Dersom grunnlaget etter objektiv oppmåling av kvadratmet­er gir et grunnlag på 4.000.000 kr, vil faktoren 0,9 endre verdien til 3.600.000 kr mens faktor 1,3 gir en ny verdi på 5.200.000 kr. Dette gir en variasjon på 1.600.000 kr – avhengig kun av takstmanne­ns synsing! Det her kan ikke kommunen vaere bekjent av! Sett maksimumsv­erdi for indre faktor til 1,0! Fortsatt undrende huseiere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway