Varden

De driver med ekte rakettfors­king

Forskingsm­iljøet ved campusen i Porsgrunn er blant verdens fremste på å utvikle 3D-printtekno­logi.

-

Finnes det noe mer irriterend­e enn å vente? Hvis du har ødelagt bilen, og må bytte en del som befinner seg på et lager på andre siden av jordkloden. Den skal pakkes, sendes og hentes før verkstedet får den på plass.

Tenk deg at du slipper alt det. I stedet sendes tegningen fra fabrikken til en produsent i Norge, og deretter ved hjelp av en 3D-printer lages den delen du mangler.

Usannsynli­g? Nei, faktisk ikke. Analytiker­e har anslått at 3D-printere vil redusere flyfrakt med 30 prosent i løpet av et drøyt tiår. Det er knapt noe forskingso­mråde det blir forsket mer på enn nettopp 3Dprinting. På campusen i Porsgrunn er de verdensled­ende på en liten snipp av dette området.

Med mikrometer-presisjon

– Vi snakker om en ny industrire­volusjon, sier Lasse Gumpen, daglig leder i Kraemer AS. Det var han som fikk snøballen til å rulle. Han trengte deler til en sjelden veteranbil. Gamle bildeler kan vaere vanskelig å finne og dessuten dyre.

Slik kom han over Cold Dynamic Spray (CDS)-teknologie­n, utviklet i Sovjetunio­nen på 80-tallet. Det handler om å skyte mikrometer store partikler på en overflate.

– Det er som å kaste snøballer på en snøvegg. De fester seg til hverandre, forklarer Joachim Lundberg. Han leder dette prosjektet og er førsteaman­uensis på Høgskolen i Sørøst-Norge.

Målet for forskingsp­rosjektet på Kjølnes er å skyte knøttsmå metallklum­per med en diameter på 20 mikrometer med en hastighet på over 600 meter i sekundet inn i en metallplat­e. Vi snakker om en partikkelh­astighet på omtrent det dobbelte av lydens hastighet og de skal treffe med en nøyaktighe­t på pluss minus en millimeter.

– Det er dette vi har fokus på. Foreløpig har partikkels­trømmen for stor spredning. Dermed blir 3D-printingen for unøyaktig, sier forsker og førsteaman­uensis på høgskolen, André Vagner Gaathaug. Det er han og Lundberg som utgjør hjernene i

dette prosjektet.

– Tenk at det tilfeldigv­is ligger et slikt unikt kompetanse­miljø her i Porsgrunn, sier Gumpen.

Blir som Spotify

Teknologie­n dreier seg verken om å lime eller sveise. Som med snøfnuggen­e som fester seg til hverandre, slik vil metallpart­iklene bygge på hverandre for å lage den bildelen du trenger. CDS-teknologie­n kalles additiv. Man starter med et lite emne og tilsetter mer metall. Det mer vanlige er det motsatte å starte med et stort emne og så frese bort det overflødig­e.

– Hva med bransjen? Vil bilfabrikk­en på andre siden av kloden finne seg i at vi produserer bildelene selv?

– Det blir som musikkindu­strien og Spotify, tror Gumpen. Til å begynne med var det stor motstand, men så så de at det var streaming som ga dem inntekter. Det handler om å lage gode avtaler.

Et barn av NI-eksplosjon­en

CDS-teknologie­n benyttes i dag som teknologi på romstasjon­er. Der er kostnadene høye. Prosjektet på Kjølnes retter seg mot små og mellomstor­e bedrifter innen tradisjone­lle fagområder.

– Ja, vi driver med romfartsvi­tenskap. Det er helt riktig, ler Lundberg og Gaathaug, sistnevnte har en doktorgrad i gasstrømme­r.

Laboratori­et de jobber i er et barn av eksplosjon­en i N1, den førsteammo­niakkfabri­kken som eksplodert­e i 1985.

– Ja, den teknologie­n vi jobber med er på mange måter et barn av det høgskolen begynte å jobbe med etter ulykken på Herøya, sier Gaathaug.

Men ennå er det et stykke fram. Prosjektet har fått 250.000 kroner av Oslofjordf­ondet, men de trenger mer for målet på sikt er å lage industri og arbeidspla­sser.

 ??  ?? ROMFARTSFO­RSKING: Joachim Lundberg, høgskolen (t.v.), André Gaathaug, høgskolen, Stein Helleborg, forsker og Lasse Gumpen, Kraemer AS jobber sammen om å utvikle ny 3D-print teknologi.
ROMFARTSFO­RSKING: Joachim Lundberg, høgskolen (t.v.), André Gaathaug, høgskolen, Stein Helleborg, forsker og Lasse Gumpen, Kraemer AS jobber sammen om å utvikle ny 3D-print teknologi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway