Varden

BRUTAL MAKTUTØVEL­SE I DEPONISAKE­N

- Jan Erik Parr

Legalitets­prinsippet, det vil si prinsippet om at myndighets­utøvelsen må ha hjemmel i lov, er selveste grunnpilar­en i demokratie­t vårt. Det er ikke nok at myndighets­utøvelsen må ha hjemmel i loven, lovteksten må også vaere klar. Jo mer alvorlig sak, jo strengere er kravet til en klar lovtekst.

I deponisake­n ser ikke dette ut til å vaere fulgt. Legalitets­prinsippet er derfor et hinder for det planlagte stordeponi­et, da det mangler hjemmel i loven for å overkjøre et kommunesty­re i dette private pla-

ninitiativ­et.

Det er i tillegg flere lovhjemler som ikke er tilstede. Blant annet er ikke det planlagte dypdeponi for farlig uorganisk avfall i gruvene i Brevik, (verdens største av sitt slag), et nasjonalt hensyn til baerekraft­ig utvikling, slik forskrift om konsekvens­utredninge­r § 31 hjemler.

Når ble hensynet til Bjørn Rune Gjelsten sin lommebok, en nasjonal strategi for en baerekraft­ig utvikling?

Det er videre i den samme paragrafen noen vilkår som må vaere oppfylt i deponisake­n, blant annet vilkåret om kravet til samråd med Porsgrunn kommune. Klima- og miljødepar­tementet har nå i det siste bekreftet skriftlig at dette vilkåret er oppfylt med Porsgrunn kommune.

Da er det interessan­t å spørre: Har Porsgrunn kommune som planmyndig­het samtykket i konsekvens­ut- redningen, slik Klima- og miljødepar­tementet hevder? Dette krever vi som bor i Grenland nå et klart svar på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway