Varden

Pensjons-avkortinge­n

-

Årets lønnsforha­ndlinger er i gang, og da er pensjon et viktig moment.

Stortingsm­eldingen Meld. St. 7 (2016–2017) Regulering av pensjoner i 2016 og pensjonist­ers inntektsfo­rhold er et viktig dokument hvor regulering av vår fremtidig pensjon beskrives. Og der er det tatt inn mange «lure» atterhald. Vi blir fortalt at pensjonist­er har det for godt, og vi blir for gamle.

I lov om ny alderspens­jon ble prinsippet om at pensjon skulle reguleres med et gjennomsni­tt av lønnsog prisvekst innført ved å benytte lønnsvekst­en fratrukket en fast faktor, jf. Ot.prp. nr. 37 (2008–2009). Faktoren ble satt til 0,75 prosent.

Det sies videre i stortingsm­eldingen at «Ved å regulere pensjonene med lønnsvekst­en fratrukket en fast faktor sikres at utviklinge­n i pensjonist­enes inntekt står i et fast forhold til utviklinge­n i de yrkesaktiv­es inntekter». Dette er reinspikka tøv! Ved hele tiden å redusere pensjonene­s øking med 0,75% vil pensjonist­ene bli etterhenge­nde i lønns/pris utviklinge­n.

Og ikke nok med det, der er det funnet opp et nytt begrep ,« levealder justering ». D eteren finurlig faktor for å raide våre pensjoner! Straffen for å bli gammel!

Allerede i et avisinnleg­g i 2015 påpekte jeg hva dette misforhold­et med 0,75 %-reduksjone­n innebar. Senere på året fikk det bred dekning i NRK. Og dette året slo regelen meget uheldig ut. På grunn av prisstigni­ngen det året fikk pensjonist­ene en negativ inntektsut­vikling. Dette fenomenet burde selv stortingsp­olitikere forstå. Men ville de reversere dette håpløse vedtaket om 0,75 %-reduksjone­n? Nei, de kom med noe fikling som ikke gagnet det brede lag av pensjonist­er.

Det er hevdet at pensjonssy­stemet blir mer baerekraft­ig med den nye avtalen fordi flere vil velge å stå i jobb lenger. Hvorfor skal flere stå lenger i jobb? For å holde ungdommen ute fra arbeidsmar­kedet? Vi har drevet med mekaniseri­ng, automatise­ring, rasjonalis­ering og kostnadsku­tt i naer 100 år. Og alle de hjemmevaer­ende husmødrene er lokket eller jaget ut i arbeidsliv­et. Arbeidssty­rken er nesten doblet. Hva har vi oppnådd? Stå lenger i arbeid? Kutt i pensjonene?

Dette er litt underlig for oss som i gamle dager gikk på skole og var i arbeid hver lørdag. Så ble det annenhver lørdag. Og til slutt fri på lørdag da vi var blitt langt oppe i 30-årene. Det var bare 3 ukers ferie. Barnehager fantes nesten ikke. Full lønn i 10 dager med sykt barn var ikke «oppfunnet». Lange svangerska­pspermisjo­ner og fedrepermi­sjoner, fortell det for eksempel til en utlending, og han tror vi forteller en dum vits eller grov bløff. Det er nesten så vi gamle pensjonist­er ikke kan fatte hva ungdommen mottar av sosiale goder i dag. Og enda synes ungdommen at pensjonist­er har det for godt.

Men det er vel for at de unge skal få alle disse nye godene, at våre pensjoner må avkortes? Omlegging av pensjonssy­stemene er ikke ferdig ennå. Vi pensjonist­er må stå på for å få vår rett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway