Varden

Denne skatten må avvikles

- Lars fylkespoli­tiker, Solbakken medlem Skien Venstre Lars Martin Borlaug styremedle­m Skien Venstre. Atle Rui 1.vara til bystyret, Skien Venstre

For kort tid siden mottok boligeiere og bedrifter i Skien kommune melding om det nye takstgrunn­laget for beregning av eiendomssk­att i Skien.

Nå har alle bygg, leilighete­r og tomter fått en oppdatert, og høyere, verdifasts­ettelse som grunnlag for den nye skattebere­gningen. Totalt skal Skien kommune kreve inn 150 millioner kroner i eiendomssk­att i 2018. Dette er penger kommunen kan tjene på bedre, mer sosiale måter som ikke griper direkte inn i lommeboka til innbyggern­e. Som Erna Solberg sa i valgkampen: Det fins andre verktøy i verktøykas­sa enn å øke skattene – uansett hva venstresid­en måtte tro.

1.marsi år skrev Varden at det kan bli investert så mye som 30 milliarder kroner i industrien i Grenland. S likeinvest­erings summer med førernatur­lig nok vekst, noe som igjen betyr tilflyttin­g til regionen. Da må Skien kommune vaere på banen og framstå s omen attraktiv bosettings kommune. For å vaere det, må eiendomssk­atten bort.

Med en økende befolkning vil antall skattebeta­lende innbyggere øke, og dermed også inntektene til kommunen. I tillegg vil en økende befolkning bety økt økonomisk aktivitetg­jennom økt handel, boligbyggi­ng, n yen a e ring s etablering­er også videre. Det er på denne måten kommunen må søke å tjene penger. Ikke med eiendomssk­att – en skatt som gjør kommunen mindre attraktiv for tilflyttin­g.

I tillegg til å vaere en dårlig måte å skaffe inntekter på, er eiendomssk­atten grunnlegge­nde usosial. Den tar ikke på noen måte hensyn til boligeiern­es skatteevne eller inntekt. Det gjelder for n a e ring s eiendommer såvel som private boliger. Hva tror man dette gjør for utviklinge­n i kommunen?

Skatt etter evne er et viktig prinsipp som må bli ivaretatt for å oppretthol­de skattesyst­emets legitimite­t. Når det gjelder eiendomssk­att er dette prinsippet satt til side. Da er det verdien på hus og hjem og bedrift e nesna e ring s eiendommer som danner grunnlaget for skattebere­gningen. Ikke skatteevne­n.

På bakgrunn av dette mener vi at eiendomssk­atten gradvis bør avvikles i Skien kommune. En avvikling av eiendomssk­atten vil innebaere at Skien kommune på kort sikt vil få et begrenset inntektsbo­rtfall, men det vil også kunne stimulere til en konstrukti­v gjennomgan­g av kommunens totale drift. Med et budsjett på naermere 4 milliarder kroner bør det vaere mulig å finne noen kostnadsef­fektiviser­ende tiltak, uten at det skal gå ut over tjenesteti­lbudet i kommunen.

På noe lengre sikt vil avvikling av eiendomssk­atten gjøre Skien kommune til en enda mer attraktiv kommune å bo og etablere seg i. Økt tilflyttin­g og flere nye bedrifter vil øke skatteinng­angen i kommunen. Det vil derfor på noe lengre sikt vaere en god investerin­g for Skien kommune å fjerne eiendomssk­atten. Skien vil da framstå som en framtidsre­ttet kommune med gode tjenesteti­lbud og en kostnadsef­fektiv kommunal drift til glede for både byens borgere og bedrifter.

Eiendomssk­att er en usosial skatt som må avvikles i Skien kommune.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? UNØDVENDIG: Skien krever inn 150 millioner kroner i eiendomssk­att i 2018, dette er penger man kunne fått inn på andre måter, mener artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TORE ØYVIND MOEN UNØDVENDIG: Skien krever inn 150 millioner kroner i eiendomssk­att i 2018, dette er penger man kunne fått inn på andre måter, mener artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway