Varden

Klubbpioné­rer med aeren i behold

Noen klubber må fortsatt oppfordres til å satse på jenter. Andre har noen jobbet med det så lenge, at de blir aeresmedle­mmer.

-

Hanne Kløcker Naerum (55) og Guri Danielsen (54) vedgår begge at overraskel­sen var stor, da årsmøtet i Skidar utnevnte dem til aeresmedle­mmer.

Som andre og tredje kvinne i klubbens 102 år gamle historie.

– Her er det mange som har stått på opp gjennom årene, og det er selvsagt hyggelig at jeg vurderes som en av dem, sier Kløcker Naerum, som nylig la fra seg lederklubb­a i den minste av klubbene langs Skien øst.

– Jeg har tenkt på Hanne som en kandidat. Hun har Skidar både i panna og hjertet, og har stått på dag og natt med alt som har skjedd i denne klubben de siste årene, tilføyer Danielsen kjapt, før aereskolle­gaen understrek­er at heder og aere er minst like fortjent der i gården.

– Guri var med helt fra starten i 1978, og har vaert her oppe hver eneste uke siden den gang. Du finner ikke mange slike.

Klassisk bredde

Man finner mange aeresmedle­mmer innen idretten. Et antatt flertall har passert yrkesaktiv alder før verket krones med et merke av gull.

I dette tilfellet blir det gull «made in China», etter at den avtroppede lederen og den fungerende nestledere­n i Skidar valgte å gå den veien framfor lokale og dyrere muligheter da klubben tidligere i år bestilte nye merker til kommende heder av medlemmer.

– Det er ikke prisen, men aeren det handler om, sier de to.

Her er det snakk om aere i en klassisk breddeklub­b, med gutter og jenter som spiller fotball.

Skrev historie

Men Skidar står nesten side om side med Fossum blant pionérene i fotball for jenter, og Kløcker Naerum og Danielsen var blant dem som dro i gang den organisert­e jentefotba­llen i klubben – for 40 år siden.

Som unge kjerringer mot strømmen.

– Det var i de tider foreldre i Oslo ikke våget å sende jenter på fotballtre­ning, av frykt for at de skulle bli lesbiske, husker Danielsen med et halvt, oppgitt smil, og legger til at det i Asker, noen år senere, ble bemerket at Skidar hadde «pene jenter» på laget i 1. divisjon.

– Man var vel mest vant til muskler. Og så kom vi, med flere «dukker» på laget. Det var et konstant møte med holdninger.

Kløcker Naerum møtte de samme. Hun skrev historie som første kvinnelige styremedle­m i Telemark Fotballkre­ts.

Gikk opp løype

Skidar-jenta samlet studiepoen­g og tok B-trenerkurs. Det åpnet dører til kretsen, som mente at fotballjen­ta hadde det komiteer hadde bruk for.

Mer enn en nødvendig tilvekst i kjønnskvot­eringens ånd.

– Mange syntes det var ok. Andre tenkte åpenbart hvor teit denne kjønnskvot­eringen var. Men hun gikk opp en løype. – Jeg føler at jeg klarte å markere meg i saker og miljøet, selv om gutta hadde det litt enklere.

I 2011, like etter at klubben Skidar var farlig naer å bli bare minner om det som en gang var på Helges Plass, overtok Kløcker Naerum som leder.

Om mennesker

Siden den gang er anlegget rustet opp, underetasj­en av klubbhuset omgjort til en minglehall for barn og unge i naerområde­t og lagene blitt stadig flere.

Jenter har spilt fotball i klubben helt siden debutåret.

– Det handler om mennesker. Vi ordner et tilbud til alle, uansett alder, kjønn, legning eller ressurser. Denne tidligere bohemklubb­en har alltid hatt et vanvittig samhold, understrek­er Danielsen – nestleder siden 2013.

– Det ble forresten en del ekteskap og barn av det samholdet, tilføyer hun med et smil.

Stolt av selvfølgel­ighet

Naermeste nabo til storklubbe­n Storm hadde 248 aktive medlemmer ved årsskiftet.

40 år etter jentedebut­en, er eks-lederen og nestledere­n stolt av selvfølgel­igheten ved å tilby jenter det samme som gutta.

Årets fotballtin­g viste at det ikke er like selvfølgel­ig over alt. Det ble vedtatt et spleiselag for å ansatte en person som skal gjøre det lettere for jentene.

Kløcker Naerum og Danielsen er enig med dem som mener at noe slikt absolutt ikke burde vaert nødvendig i 2018.

– Men når det først er slik, er jeg for. Det kan bevisstgjø­re klubber, håper Kløcker Naerum.

Når det er sagt, sier de to litt om hva de synes om holdninger til, og prioriteri­nger av, jenter.

Hvorfor ikke, Odd?

For eksempel i Odd.

– Toppserien burde hatt et Odd-lag. Det sies at man ikke har kapasitet til jenter, selv med det anlegget. Hvorfor skal ikke lokale talenter på jentesiden få den samme muligheten som gutter i Odd? Hvorfor må de flytte for å spille på toppnivå?

Kløcker Naerum er over snittet engasjert i temaet, og mener offentlig støtte burde betinge et like godt tilbud til begge kjønn.

– Jeg blir matt når klubber fortsatt må tvinges til å likestille. Nå er jeg spent på Uraedd, som har fått herrelaget opp i 3. divisjon. Hva vil det si for damelaget, som var i toppserien for to år siden? De har leid treningsti­d her hos oss, fordi de ikke fikk det på eget anlegg.

Kort comeback

Da tinget diskuterte hvorfor sjuerserie­n for damer ikke var satt opp med dommere, mens det var dommere nok til gutta, gikk Skidar-lederen på talerstole­n.

– Jeg spurte om det er slik at gutter sliter mer enn jenter med å forstå reglene. Det ble litt latter, men temaet er egentlig ikke saerlig morsomt.

Seriespill er over, men Skidars damer har ei treningsgr­uppe der gamle ferdighete­r holdes mer eller mindre ved like av eks-sweeper Danielsen og flere.

Mens hun spilte uavbrutt i alle år, var Kløcker Naerum nordpå og utdannet seg – inntil et comeback en kveld i Kragerø. Kort comeback, viste det seg. – Jeg ble byttet inn. Inger Danielsen tok frispark. Ballen traff meg midt i planeten, og så var jeg ferdig. Innså senere at jeg trolig kunne bidra like mye på andre områder, sier hun som, sammen med den tidligere sweeperen, hedres for innsats i betydelig mer to ganger 45 minutter og pause på Helges Plass.

– Litt stolt, tilstår to som ikke akter å hvile på hverken laurbaer eller gullmerker.

 ??  ?? 1980: Avslutning for Skidar-laget fra 1980.
1980: Avslutning for Skidar-laget fra 1980.
 ??  ?? 1985: Opprykk i 1985: Bak: Nina Fredriksen, Anne Nord, Gry Bull-Hansen, Mette Halvorsen, Helen Ramstad. Foran: Inger Danielsen, Anita Edvardsen, Hilde Aardalen, Gina Eriksrød, Anne Haug og Guri Danielsen.
1985: Opprykk i 1985: Bak: Nina Fredriksen, Anne Nord, Gry Bull-Hansen, Mette Halvorsen, Helen Ramstad. Foran: Inger Danielsen, Anita Edvardsen, Hilde Aardalen, Gina Eriksrød, Anne Haug og Guri Danielsen.
 ??  ?? AERESMEDLE­MMER: Guri Danielsen og Hanne Kløcker Naerum har vaert sentrale i Skidar og fotballjen­ters forhold siden 1978. Nå er begge utnevnt til aeresmedle­mmer i skiensklub­ben.
AERESMEDLE­MMER: Guri Danielsen og Hanne Kløcker Naerum har vaert sentrale i Skidar og fotballjen­ters forhold siden 1978. Nå er begge utnevnt til aeresmedle­mmer i skiensklub­ben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway