Varden

Tok regien på livet som Robin

Skuespille­r Malin hadde hatt feil rolle i 34 år. Robin Bratlie vil nå bekjempe fordommer og hat.

- ▶

– Transseksu­elle har seks til sju ganger større selvmordsr­ate enn andre minoritete­r, sa Robin Bratlie til de 170 kvinnene som var samlet til Damenes aften på Autostrada.

Det vil si, Robin, som tidligere var Malin, liker bedre å bruke begrepet transbegav­et, som lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad har lansert.

Robin valgte å fortelle sin historie fordi han ser at det er mange fordommer og hat mot transperso­ner.

– Hadde et enormt sinne

39-åringen brukte lang tid på å vaere aerlig med omgivelsen­e om at han var mann. Selv måtte han gå veien om å fortelle at han var lesbisk, for det hadde blitt lettere å akseptere for mange.

– Men jeg hadde et enormt sinne på den tiden. Et sinne som gikk ut over mine naermeste.

– Etter det, måtte jeg se meg i speilet og spørre om jeg kunne leve med meg, og om jeg kunne leve godt med meg. For fem år siden tok jeg endelig selv regien på mitt liv.

I puberteten som 34-åring

Robin begynte raskt med hormonbeha­ndling. Etter omfattende psykiske tester fikk han kjønns korrigeren­deoperasjo­n ved Rikshospit­alet. Selv om Robin på denne tiden kjente at han endelig hadde det godt, forteller han at han ble møtt med sinne av flere rundt seg.

– Noen var sint for at jeg ikke hadde fortalt det før, andre for at Malin nå var død, fortalte Robin til de frammøtte damene, men la til at han heldigvis også hadde et godt nettverk av venner rundt seg denne perioden.

Han kunne også fortelle at han hadde fått stor respekt for

hva unge gutter går gjennom.

– Jeg havnet i stemmeskif­tet som 34-åring. Puberteten er en hard opplevelse i seg selv.

– Stans fordommene

– Det bør vaere forbudt å kalle noen feil eller annerledes, slår Robin fast.

Nå håper han at historien hans gjør at flere blir med i kampen mot fordommer.

– Det er mennesker der ute som ikke får hjelp i dag, og de som blir banket for sin legning. Det er en skam at noen har det slik i dag. Det er derfor jeg nå forteller min historie, og at de som er rammet ber om hjelp.

 ??  ?? TRANSBEGAV­ET: Robin Bratlie fortalte sin historie på damenes aften på Autostrada. For fem år siden tok han regien påeget liv, og gikk gjennom kjønnskorr­igerende operasjon.
TRANSBEGAV­ET: Robin Bratlie fortalte sin historie på damenes aften på Autostrada. For fem år siden tok han regien påeget liv, og gikk gjennom kjønnskorr­igerende operasjon.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS
 ?? FOTO: MARI SKJOLDEN ?? MALIN: Som 26-åring var Malin en aktiv skuespille­r.
FOTO: MARI SKJOLDEN MALIN: Som 26-åring var Malin en aktiv skuespille­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway