Varden

... og så var alt i orden?

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Hvis det er ett navn som har gått igjen de siste par ukene, må det vaere Sylvi Listhaug (Frp). Den nå avgåtte justis- og beredskaps­minister forsvant ut av regjeringe­n med et brak. Tilbake står et kobbel av kommentato­rer, eksperter og forståsegp­åere og nikker. De fleste er samstemte om at Facebook-posten som hevdet at «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet» var langt over streken. At det også var dråpen. At det offentlige ordskiftet trenger en større grad av anstendigh­et. Saerlig fra våre fremste tillitsval­gte.

Det er enkelt – og sikkert også «politisk korrekt» å vaere enige i dette. Jeg er også enig i mye av det, men jeg opplever debatten som unyansert. Naermest ensidig fordømmend­e. Og at «problemet» nå er løst med Listhaugs avgang. Som om normalitet­en er opprettet fordi man endelig har fått has på henne. Veldig lite har dreid seg om det jeg mener er et helt vesentlig og sentralt spørsmål:

Hvorfor har Sylvi Listhaug så stor støtte?

Man kan bare se på side 20 og 21 i dagens avis: På Ipsos’ partibarom­eter for Dagbladet får Frp i mars en oppslutnin­g på 20,8 prosent, 7,2 prosentpoe­ng mer enn i februar. I en Kantar-TNS-måling for TV2 tirsdag går Frp fram med 9,8 prosentpoe­ng, til 20,6 prosent. Frp har fått naermere 3000 nye medlemmer de tre siste dagene. Det har åpenbart noe med Listhaug-saken å gjøre.

Saken handler også og selvsagt om veldig mye annet. Om hva vi forventer av statsråder. Hva man kan si og gjøre. Om hvordan man tolker og tillegger andre motiver. Saerlig det siste, og hvor grensespre­ngende lav denne terskelen for å tillegge noen motiver er blitt. På fredag hadde vi et kort innlegg på trykk i Hallo Varden, signert Jonny Jensen:

Et kort innlegg torsdag som støtter Sylvi Listhaug følges opp av Varden med et bilde av henne over det meste av spalta. Hvorfor denne oppfølging­a av tema? Er det den politiske retningen Varden tenker?

Det skal altså ikke mer til enn at en avis trykker et bilde av ukens mest omdiskuter­te person før det stilles spørsmål ved avisens «politiske retning».

Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsst­udier er en av mange som har vaert knallharde i kritikken mot Sylvi Listhaug. I et mye delt Facebook-innlegg tegner han opp tolkningsr­ammen som kobler Listhaug-innlegget til 22. juli. Kortversjo­nen er at «en sittende justismini­ster fronter en idé som er så naert kjernen av tankegodse­t» i Anders Behring Breiviks manifest, der «de mest voldelige potente ideene som frontes i manifestet er konspirasj­onen mellom innvandrer­e, muslimer, sosialdemo­krater og feminister i en sammensver­gelse for å selge ut Europa til ikke-hvite mennesker». I sin tale til landsstyre­t i Arbeiderpa­rtiet, sa partileder Jonas Gahr Støre følgende: – Vi har en justismini­ster som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli. En kunnskapsm­inister som tror 22. juli for oss er et spill – et kort – et hvilket som helst «argument». En statsminis­ter som med et skuldertre­kk viser sin feighet og lar høyrepopul­istene i egne rekker holde på.

Det er drøy kost. Listhaugs innlegg var over streken. Utvilsomt. Men var det Listhaugs hensikt å «bevisst, kalkulert, nøre oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli»? Det kan faktisk diskutere, for man trenger en tolkningsr­amme for å koble Listhaugme­ldingen til 22. juli. Det er ikke rett fram, som Støres utsagn. Som dermed, og strengt tatt, er verre, for det er ikke noe tvil om hva Ap-lederen mener. Uten at han har fått veldig mye kjeft.

Det er likevel ikke overrasken­de at Listhaug måtte gå. Man kan vaere enig eller uenig med Listhaug, men faktum er at hun satte hele det borgerlige regjerings­prosjektet i fare – fordi hun ikke hadde støtte i Stortinget. Og det er Stortinget som bestemmer, når alt kommer til alt. Her hadde ikke Listhaug støtte. Men hun har støtte fra en relativt omfangsrik del av befolkning­en. Hvorfor?

Akkurat dette burde interesser­e flere. Jeg tror – og understrek­er tror – at Listhaug har fungert som et slags «hull i isen». Hun snakker til og for ganske mange som kjenner seg igjen. Som føler at hun represente­rer dem. Bildet komplisere­s åpenbart av at en del som befinner seg på det vi må kunne omtale som ytre høyre også støtter henne. Her er det opplagt mye ugreit, for å si det forsiktig, men jeg tror at størstedel­en av Listhaugs støttespil­lere er helt vanlige folk. Som kanskje føler at de eller det de mener ikke blir tatt på alvor. At de befinner seg under isen.

Uten sammenlign­ing for øvrig, men dog relevant: Det kom som et sjokk på verden at Donald Trump ble president i USA. Hvordan kunne denne mannen, som sier og gjør så mye som er langt utenfor den standardis­erte, politiske boksen, bli valgt?

Det er fort en øvelse som er mer risikabel enn enkel å forstå slike strømninge­r, men jeg antar at det har å gjøre med at det er mange som ikke føler seg hørt og represente­rt. Sosial ulikhet er kanskje den mest naerliggen­de forklaring­en. At man føler seg marginalis­ert. Og kanskje truet. Av innvandrin­g, for eksempel. For å si det som det er: Jeg kan forstå at de som har det vanskelig kan vaere frustrerte. På noen. Jeg tror at vi også må ha en viss aksept og forståelse for det.

Samtidig er det bare å erkjenne at isen jeg beveger meg på nå, er tynn. For det er farlig å generalise­re. Og det er på ingen måte fornuftig å putte Listhaugti­lhengere i bås. Det er det få som liker, og jeg tror hennes tilhengers­kare er svaert mangfoldig. Et eksempel kan v a e rede som hare t kristenkon­servativt syn på verden. Det er helt reelt at mange føler at landets «kristne kulturarv» er truet. Enten som følge av innvandrin­g eller stadig mer omfattende sekularise­ring, og her har vi en statsråd med korset rundt halsen. Dette er sannsynlig­vis like kjaerkomme­nt for noen som det er provoseren­de for andre. Mange blir også provosert av at islam kobles til terror og kvinneunde­rtrykking, men mange blir også svaert iltre av at de fleste ikke trekker fram en slik kobling. Listhaug er ikke fremmed for det, selv om det ikke er politisk korrekt.

Poenget er følgende: Jeg er langt fra sikker på at vi klarer å ta alt dette på alvor. At vi ikke klarer å debattere og diskutere spørsmål rundt dette på en ordentlig måte, er ettertrykk­elig bevist. En del problemsti­llinger, saerlig knyttet til innvandrin­g, er vi for varsomme med. Vi er redde for å krenke og støte. Og det er for mange som smører altfor tjukt på i slike spørsmål og dermed sporer det helt av lenge før man kommer til kjernen i saken. Blant dem: Sylvi Listhaug.

Hvis det er et problem at mange er enige med henne, kan vi antagelig vaere sikre på at problemet ikke blir borte. Jeg gjetter at den som tjener aller mest på dette bråket, er nettopp Sylvi Listhaug. Vi kommer ikke en centimeter videre dersom de som støtter henne blir idioterkla­ert eller forsøkt gjemt bort. Det er neppe mange som vil si høyt at folks meninger bør undertrykk­es, men jeg har en følelse av at det er behagelig å la mye vaere under isen. Ute av syne.

Kanskje var det noe i denne retningen Listhaug mente da hun trakk fram ytringsfri­heten i sin høyst utradisjon­elle avskjedshi­lsen? Mange har, med rette, påpekt at det å møte motstand ikke er det samme som å bli kneblet, men, som medieviter Kjersti Thorbjørns­rud nylig sa til tidsskrift­et Minerva: – Ytringsfri­het handler ikke bare om en formell rett til å uttale seg, men også om hvorvidt man har et rom for å delta uten at man blir ekskludert fra det gode selskap.

Noe som illustrere­r at man kan velge tolkningsr­amme. Hvis man vil. Det er ofte mye lettere enn å lete etter reelle, bakenforli­ggende årsaker. Og gjøre noe med dem. For en ting er jeg sikker på: Det er ikke så mye som blir annerledes bare fordi Erna Solberg blir tvunget til å bytte justismini­ster. Så enkelt kan det umulig vaere.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway