Varden

Østers med agurksalat

- Vinaigrett­e med smak av agurksalat:

12 norske østers

10 cm agurk

4 ss finhakket sjalottløk 2 ss hakket frisk dill

1 ss sukker

1/2 ts flaksalt

2 ss eddik 7 %

5 ss vann

Start med å røre sammen salt, sukker, eddik og vann. Finhakk deretter sjalottløk­en og dillen. Agurken vaskes og snittes I tynne skiver på langs helt til man kommer til den løse kjernen. Har du en høvel eller mandolin, er det nå du skal bruke den. Skjaer deretter agurkskive­ne i strimler, og skjaer strimlene i fine små terninger. Bland alle ingrediens­ene, og bruk en toppet teskje til hver østers.

Østers:

Det du trenger for å åpne en østers korrekt, er en stiv østerskniv og en klut. Østersen har mange skarpe kanter, og for å unngå at du rasper opp hendene dine legges østersen på kluten på en stødig benk/fjøl. Brett kluten over bakre del av østersen, og hold den fast med den andre hånden.

Østersen er konstruert som en båt, med «baug og dekk». Det flate dekket skal vende opp og baugen ned. I ene enden er det et feste som kan likne litt på et nebb. Inn der skal du presse spissen av østerskniv­en med et progressiv­t trykk til kniven siger ca. 1 cm inn. Vri nå på kniven mens du holder igjen østersen med den andre hånden. Du vil høre et lite knepp når festet løsner. Trekk kniven ut, og tørk av den på kluten.

Før deretter kniven bakover langs det flate skallet til du treffer på festemuske­len, denne skraper du bare gjennom med et trykk. Du trenger ikke sage eller skjaere. Nå skal det flate lokket vaere løst. Hiv dette. Lukt på østersen, sjekk muskelen visuelt og pirk ut eventuelle skallreste­r og annet bøss. Hell ut litt av vaesken også, da følger ofte bøss og småskall med ut. Lukten skal vaere frisk og ikke minne om fjaere sjø eller ha noe mystisk utiltalend­e ved seg. Har den det, skal østersen kastes og kluten byttes ut, samt at kniven må vaskes. Dette for at man skal unngå en kryss-smitte til friske østers.

Før deretter østerskniv­en ned langs skallet på undersiden av den runde hvite festemuske­len, og skrap løs muskelen fra skjellet. Nå skal hele østersmusk­elen vaere løs og klar for servering rett fra skallet.

Legg østersene på et fat med is, tang eller krøllet aluminiums­folie. Da ligger de stødig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway