Varden

Fra mangelsykd­omm

Vitaminene ble ikke oppdaget før på 1900-tallet. Til gjengjeld ble de raskt populaere da de kom i pilleform.

- Tekst: Kjersti Busterud, NTB

Ien VG-artikkel fra april 1960 advarer en svensk lege om at vitaminpil­lene gir falsk trygghet, og slett ikke er noen garanti for god helse. I Norge lovet noen vitaminpro­dusenter kanskje for mye, men det er liten tvil om at oppdagelse­n av vitaminene har hatt stor betydning for folks helse. Det er i dag langt mellom tilfellene av skjørbuk, engelsk syke og pellagra.

Norske oppdagelse­r

På veien mot oppdagelse­n av vitaminene har også norske forskere bidratt.

– Lenge før man oppdaget vitaminene som sådan, visste man at mangel på enkelte stoffer kunne skape sykdom, forteller Kaare R. Norum. Han er professor emeritus ved Institutt for medisinske basalfag ved Universite­tet i Oslo, og har skrevet mange artikler om ernaerings­forskingen­s historie.

– Axel Holst og Theodor Frølich viste på begynnelse­n av 1900-tallet ved hjelp av dyreforsøk hvordan en mangelfakt­or i kosten kunne føre til skjørbuk. Denne faktoren ble senere identifise­rt som vitamin C, forteller han.

Skjørbuk var en kjent sykdom hos sjømenn som var lenge til havs, og mot slutten av 1800-tallet fikk sjømenn stadig oftere en annen sykdom, kalt skipsberib­eri. De som ble rammet hadde symptomer både på skjørbuk og beriberi. Den norske legen Stian Erichsen mistenkte at sykdommen kunne komme av dårlig kosthold, og samlet inn proviantli­ster fra en rekke sørlandsre­derier. Det viste seg at de mot slutten av 1800-tallet hadde endret kosthold om bord: Erter, salt kjøtt og skipskjeks av grovt mel var blitt erstattet av hermetisk kjøtt og brødmat.

Holst og Frølich fattet også interesse for skipsberib­eri. Holst trodde sykdommen kunne skyldes en bakteriein­feksjon, men fikk inspirasjo­n av den nederlands­ke legen Christiaan Eijkman, som i 1897 oppdaget at kyllinger som gikk på en diett av hvit ris, fikk beriberi. Fikk de upolert ris, derimot, ble de raskt friske. At det virksomme stoffet i risskallet var tiamin eller vitamin B1, fant forskerne ikke ut før flere år senere.

Kostholdss­trid

Inspirert av Eijkmans beriberi-funn brukte Holst og Frølich marsvin som forsøksdyr for å teste om ulike dietter førte til sykdom. Forskerne oppdaget at marsvinene fikk skjørbuksl­iknende symptomer når de bare spiste korn og kornproduk­ter, men unngikk dem når de fikk frukt eller grønnsaker.

Oppdagelse­ne ble publisert i 1907, men møtte mye motstand i vitenskape­lige kretser. Selv Fridtjof Nansen tok til motmaele, og hevdet i 1909 i Morgenblad­et at Holst tok feil: Skjørbuk skyldtes forgiftnin­g av bedervet mat, mente han, og brukte sitt eget ekspedisjo­nskosthold som bevis. Først mange tiår senere fikk Holst og Frølich sin rettmessig­e anerkjenne­lse for sine viktige skjørbuk-funn. Selve stoffet vitamin C ble ikke påvist før på begynnelse­n av 1930-tallet, av en ungarsk forsker.

Livgivende aminer

Det første vitaminet som ble oppdaget og isolert, var vitamin B1 i 1912. Selve ordet vitamin er sammensatt av aminer og det latinske ordet for liv, «vita».

– Navnet vitamin ble laget av en polsk forsker, Kasimierz Funk, som jobbet i Amerika. Han klarte å isolere tiamin, vitamin B1. Feilaktig trodde han at alle stoffene vi i dag kjenner som vitaminer, var aminer. Derav navnet vitaminer, forteller Norum.

Han trekker fram tran som et annet eksempel på noe man hadde erfart at beskyttet mot sykdom, uten å vite hvorfor.

– Det var vanlig å ta tran fra begynnelse­n av 1900-tallet fordi det hadde vist seg å beskytte mot sykdommer. Først senere fant man ut at det var innholdet av vitamin D som var essensielt, sier han.

I 1913 oppdaget man vitamin A, og i løpet av de neste tiårene ble alle de 13 vitaminene oppdaget. Sist ut var B12 i 1948.

– Det tok litt tid før industrien begynte å framstille vitaminer kjemisk, og først da begynte folk flest å ta vitamintil­skudd, sier han. I Norge slo flere selskaper seg opp på produksjon av vitamintil­skudd i mellomkrig­stiden. Blant annet Collett & Co som i 1933 ble startet for å produsere Sana-sol, og Apothekern­es Laboratori­um for Specialpra­eparater som på 1930-tallet ble de første i verden til å lage gelatinkap­sler med A- og D-vitaminer fra torskeleve­r.

Både Sana-sol og trankapsle­r eksisterer fremdeles. Det samme gjør troen på nytten av kosttilsku­dd: I en undersøkel­se utført av Nasjonalt forskingss­enter innen komplement­aer og alternativ medisin) i 2016 oppga to av tre nordmenn at de brukte kosttilsku­dd. I gjennomsni­tt brukte de rundt 930 kroner årlig.

 ??  ?? FOR ALLE: «Lille Une på jakt etter et velsmakend­e vitamin, som smelter i munnen. Både barn og
FOR ALLE: «Lille Une på jakt etter et velsmakend­e vitamin, som smelter i munnen. Både barn og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway