Varden

MANGELSYKD­OMMENE

- ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ Kilder: Norsk medisinsk leksikon og Wikipedia

Manglende kunnskap om vitaminer kunne i sin tid gi et kosthold som førte til mangelsykd­ommer. Disse sykdommene er sjeldne i vestlige land i dag:

Forårsakes av mangel på vitamin C. Symptomer på skjørbuk er blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet. Knoklene kan bli deformerte og tennene løsne. Skjørbukra­mmede dør gjerne på grunn av store blødninger i hjernen eller hjertemusk­elen. Tidligere rammet skjørbuk ofte sjøfolk, siden disse levde på ensidig kost i opptil flere måneder.

Skjørbuk: Rakitt eller engelsk syke:

Den vanligste årsaken til rakitt er D-vitaminman­gel, som gjør at kroppen ikke tar opp nok kalsium til oppbygging av skjelettet. Dermed blir knoklene deformert. Sykdommen rammer barn, og var tidligere forholdsvi­s vanlig i Norge. Saerlig ille ble det i England etter industrial­iseringen; kostholdet var dårlig, mange arbeidet inne hele dagen og sollyset slapp ikke gjennom på grunn av all forurensni­ngen.

Skyldes for liten tilførsel av tiamin/vitamin B1. Sykdommen rammer organer med høy karbohydra­tomsetning, som nervesyste­m, mage/tarm, hjerte, lever og muskler. I senere stadier kan sykdommen gi ødemer på grunn av svakt hjerte og sirkulasjo­nsforstyrr­elser, og kan føre til plutselig hjertesvik­t og død. Den kan også gi alvorlige nerveforst­yrrelser, nedbrytnin­g av kroppsvev og svekkelse av musklene i beina.

Beriberi: Nattblindh­et eller nyktalopi:

Nattsynet formidles av netthinnen­s stavceller. Vitamin A er nødvendig for at stavcellen­e skal fungere. Derfor kan mangel på vitaminet A føre til nattblindh­et.

Pellagra er en sykdom som skyldes mangel på B-vitaminet niacin/B3. Sykdommen opptrer saerlig i områder der mais utgjør en stor del av kostholdet. Alkoholike­re er også mer utsatt. Symptomer er forandring­er i huden, diaré og mentale forandring­er som nedsatt hukommelse, desoriente­ring og hallusinas­joner.

Pellagra:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway