Varden

Debatten om Acer har kommet helt skjevt ut i Norge.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ Regjerings­partiene, Miljøparti­et de Grønne og Arbeiderpa­rtiet sikret denne uken – i skyggen av Listhaug-saken – flertall i Stortinget for tilslutnin­g til EUs tredje energimark­edspakke. Saken har, i norsk offentligh­et den siste tiden, blitt debattert som «ACER-saken».

▶ Norge er allerede med i et europeisk kraftsamar­beid, og det er naturlig at vi også slutter oss til denne delen av energimark­edspakken. Det norske navnet på Acer er Byrået for samarbeid mellom energiregu­leringsmyn­digheter. Vi oppfatter dette, i første rekke som et teknisk samarbeid. Det ligger utenfor Acer og EUs beslutning­smyndighet å fatte vedtak i spørsmål om eierskap til virksomhet­ene, utbygging av nye kraftanleg­g og spørsmål om bygging av overføring­skabler til utlandet. Det kan vaere riktig at strømprise­ne kan bli høyere som følge av nye og flere utenlandsk­abler, men dette har ikke noe med Acer å gjøre; utenlandsk­abler vil gi et større marked for (relativt sett billig) norsk strøm, som igjen kan føre til at strømmen selges ut av landet, som igjen kan føre til noe økte strømprise­r.

▶ Debatten om Acer har kommet helt skjevt ut i Norge, og er blitt vinklet som at Norge naermest skal overlate det norske kraftmarke­det til EU. Dette er en kraftig overdrivel­se. Avtalen vil imidlertid vaere god klimapolit­ikk, ettersom den har til hensikt å bedre utnytte fornybar energi. Vi forstår og støtter derfor stortingsf­lertallets avgjørelse. Vi tror imidlertid at saerlig Ap har løpt seg inn i problemer med denne saken; fagbevegel­sen, grasrota og et tresifret antall Ap-ordførere sier nei, men ledelsen og partiet sa ja. Vi tror dermed at partiet har undervurde­rt saken - som kan bli et stort problem for Ap.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway