Varden

Dette blir forbudt

Mange tusen små og store oljetanker ligger nedgravd på eiendommer rundt omkring i fylket. Noen totalovers­ikt over de potensiell­e miljøbombe­ne finnes ikke.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

▶ Bjørn Henning Hesthag forbereder seg til forbudet mot bruk av fossil fyringsolj­e i husstander trer i kraft. Samtidig mangler kommunene totalovers­ikt over oljetanker.

Under en husterrass­e i Lunde finnes en av dem man har oversikt over. Der har oljetanken ligget siden huset på eiendommen ble bygd tilbake i 1967.

– Oljetanken er en potensiell miljøbombe med tanke på hvor gammel den er, sier Bjørn Henning Hesthag som har bestemt seg for å skifte ut fyringsanl­egget på familieeie­ndommen så raskt det lar seg gjøre.

Vet ikke hvor mange det er

Hesthags oljetank er blant de mange som er i ferd med å gå ut på dato. Dermed stiger også risikoen for lekkasjer. Fra og med 1. januar 2020 blir det uansett forbudt å fyre med fossilt brennstoff i Norge. All fyring med fossilt brennstoff skal fases ut i løpet av 2019. Omstilling­en blir formidabel. Bare i Skien er det dokumenter­t nedgravd rundt 1.500 oljetanker med størrelse over og under 3.200 liter. Kommunen har ved to anledninge­r på 2000-tallet forsøkt å kartlegge alle nedgravde oljetanker. Man har bare lyktes delvis.

– Vi vet at det er en del igjen. Dette har vi ikke oversikt over. Hvor mange tanker som ikke er registrert, blir bare gjetning, sier avdelingsi­ngeniør Øyvind Engesland i Skien kommune på spørsmål fra Varden.

Har ingen totalovers­ikt

Heller ikke i Porsgrunn kan man vise til noen garantert oversikt over oljetanken­e som det blir forbudt å bruke fra 1. januar 2020.

– I dag har vi 630 nedgravde tanker som er i bruk i Porsgrunn. Dette er tanker som vil bli berørt av forbudet, sier Jon Erik Bergendahl – leder av forebyggen­de avdeling ved brann og feiervesen­et i Porsgrunn kommune.

– Hva tenker du om mørketall i form av oljetanker kommunen ikke kjenner til?

– Dette har vi ikke oversikt over. Vi finner mest ut om tankene når folk stiller oss spørsmål om sin egen tank og vi ser at tanken ikke ligger inne i vårt register, opplyser Bergendahl.

I kanalkommu­nen Nome er det i dag rundt 260 nedgravde oljetanker. Avdelingsi­ngeniør Tor Flom peker på at tankene utgjør et stort forurensni­ngspotensi­al. Det er forurensin­gsforskrif­ten som sier noe om hva

som skal skje med en tank som ikke er i bruk.

– Men denne gjelder bare for tanker fra 3.200 liter og oppover. Nome har ennå ingen forskrift som gjør at vi kan pålegge folk å grave opp tanker som er mindre enn dette, sier Flom.

Grunneiers ansvar uansett

Prosjektan­svarlig i Naturvernf­orbundet, Silje Østerbø, viser til en fersk rapport som sier at det fantes om lag 270.000 risikoutsa­tte nedgravde oljetanker i Norge i 2015.

– Hva tenker du om kommunenes håndtering av situasjone­n?

– Naturvernf­orbundet mener at kommunene burde ha gjort mer. Flere kommuner burde ha vedtatt en lokal forskrift og fått registrert tankene. Men nasjonale myndighete­r burde også ha laget et regelverk som forenkler denne jobben for kommunene. Det er en svikt i begge leire, mener Østerbø.

– Men selv om kommunen har et register, er det eieren av tanken som har ansvaret, påpeker hun.

Miljødirek­toratet foreslo i fjor høst at alle nedgravde oljetanker som ikke lenger brukes, må tømmes og fortrinnsv­is graves opp. Forslaget ligger nå til vurdering hos Klima- og miljødepar­tementet.

Bjørn Henning Hesthag har ikke til hensikt å vente på hva svaret blir.

– Når flere og flere må og skal bytte ut anleggene, vil dette også bety økte priser for å få jobben gjort, mener han.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? GODT SYNLIG: Liten tvil om hvor husets oljetank befinner seg i dette tilfellet. Anlegget i Lunde er da også registrert hos kommunen.
GODT SYNLIG: Liten tvil om hvor husets oljetank befinner seg i dette tilfellet. Anlegget i Lunde er da også registrert hos kommunen.
 ?? ARKIVFOTO ?? UVISST ANTALL: Jon Erik Bergendahl (bildet) tør ikke anslå hvor mange oljetanker som totalt finnes i Porsgrunn.
ARKIVFOTO UVISST ANTALL: Jon Erik Bergendahl (bildet) tør ikke anslå hvor mange oljetanker som totalt finnes i Porsgrunn.
 ??  ?? FØLGER REGLENE: Bjørn Henning Hesthag er godt kjent med at huseiere som har oljetank, har meldeplikt om dette til kommunen.
FØLGER REGLENE: Bjørn Henning Hesthag er godt kjent med at huseiere som har oljetank, har meldeplikt om dette til kommunen.
 ??  ?? POTENSIELL FARE: Bjørn Henning Hesthag vil bytte ut husets 51 år gamle oljefyrkje­l og tilhørende nedgravde oljetank.
POTENSIELL FARE: Bjørn Henning Hesthag vil bytte ut husets 51 år gamle oljefyrkje­l og tilhørende nedgravde oljetank.
 ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? Istedet vil han satse på varmepumpe eller biobrensel for eneboligen i Lunde.
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT Istedet vil han satse på varmepumpe eller biobrensel for eneboligen i Lunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway