Varden

Trenger en diskusjon

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ Det er nokså omfangsrik­e planer Vidar Tellefsen jobber med for Langrønnin­gen i Bamble. Langs nye E18 vil han etablere et nytt handelsomr­åde ved å sprenge bort 600.000 kubikk stein – det vil si én million tonn stein. Planen omfatter et område på 300 mål, men kan bli 900 mål stort.

▶ Planene, som kommer til behandling i Bamble kommune den 18. april, er tilsynelat­ende blitt møtt med noe som kan ligne applaus i Bamble kommune. Ordfører Hallgeir Kjeldal (Ap) omtaler prosjektet som «kjempevikt­ig», og har bevilget 500.000 kroner til planleggin­gsprosesse­n. Naboer er imidlertid skeptiske, og fylkesmann og fylkeskomm­une har vaert noe mer tilbakehol­dne, med henvisning til dyre- og naturliv og – ikke minst – Areal- og transportp­lan Grenland. Dette planverket er tydelig på at handelseta­bleringer skal skje i bysentrene, slik at disse ikke utarmes.

▶ Her ligger, etter alt å dømme, også utfordring­en. Biltema, Burger King, verktøybut­ikken SG Handel og Circle K er blant de første som vil flytte inn. Tre danske firmaer – innen trelast og samme bransje som Biltema – skal også vaere på vei. Det er ikke åpenbart logisk at en plassering «langt til skogs» er noe alle ønsker.

▶ Vi applaudere­r satsingsvi­ljen til lokale ildsjeler som Tellefsen. Vi forstår også svaert godt at Bamble har behov for å få fart på utviklinge­n. Planene for Langrønnin­gen kan vaere svaert gode, men det kan vaere at de har godt av en god debatt før de bankes gjennom; planene er enorme, vil forandre landskapet for alltid og vi forstår at det er omdiskuter­t å lokalisere denne type handel langt utenfor det etablerte bybåndet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway