Varden

Slik fjerner du oljetanken

-

Erstatter du oljefyring­sanlegget med et miljøvennl­ig alternativ, kan du søke om økonomisk støtte.

Tusenvis av oljetanker rundt omkring i landet ligger i jorda uten en gang å vaere i bruk. Fra og med 1. januar 2020 blir de uansett forbudt å bruke, og eieren av tanken har ansvaret. Miljødirek­toratet opplyser at tankene – selv om de er «fyrt tomme» – gjerne inneholder betydelige mengder restolje, ofte så mye som en tidel tilsvarend­e tankens totale volum.

Må tømmes og renses

– Vanlige boligtanke­r på eksempelvi­s tre kubikkmete­r vil dermed fortsatt kunne inneholde hele 300 liter olje som kan lekke ut idet tanken eldes, opplyser Miljødirek­toratet på sine nettsider.

Kvalifiser­te firmaer tilbyr fjerning og sanering av oljetanker. Prosessen de følger ligger fast. Når oljetanken er lokalisert og gravd fram, tømmes tanken og rengjøres deretter grundig.

– Hvis oljetanken ikke tømmes og renses før den heises opp, kan restolje lekke ut i det oljetanken løftes opp, heter det på oljefri.no.

Etter at tanken er tømt og renset blir det foretatt en gassmåling. Når tanken er rengjort, får den et gassfriser­tifikat og kan leveres til avfallssta­sjonen.

Kostbare lekkasjer

Oppgraving eller igjenfylli­ng vil normalt sett koste mellom 10.000 og 30.000 kroner, ifølge Miljødirek­toratet. De økonomiske konsekvens­ene av en lekkasje kan bli mye større.

Miljødirek­toratet viser til beregninge­r fra forsikring­sselskaper og bransjen selv som antyder at kostnadene for å rydde opp etter en lekkasje kan komme på alt fra 40.000 kroner og opptil flere millioner kroner.

– Gjennomsni­ttlig kostnad for slike lekkasjer antas å ligge på i overkant av 200.000 kroner, heter det hos Miljødirek­toratet.

Tilbyr økonomisk støtte

De som har gammel oljefyr med vannbårent varmeanleg­g kan søke om økonomisk støtte hos Enova. En rekke miljøvennl­ige varmeløsni­nger kan utløse tilskudd.

Man har imidlertid ikke mye tid på seg. Støtteordn­ingen som tilbys i 2018, halveres i 2019 og bortfaller helt fra 1. januar 2020 – dagen da forbudet mot bruk av fossilt brennstoff iverksette­s.

▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

 ?? FOTO: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX ?? KAMPANJE: Allerede i 2008 inviterte davaerende olje- og energimini­ster Terje Riis-Johansen til en nasjonal dugnad for å bli kvitt oljefyrene. Fra 2020 blir det forbudt å bruke dem.
FOTO: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX KAMPANJE: Allerede i 2008 inviterte davaerende olje- og energimini­ster Terje Riis-Johansen til en nasjonal dugnad for å bli kvitt oljefyrene. Fra 2020 blir det forbudt å bruke dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway