Varden

Kulturkoll­isjon og feilparker­ing

-

Det var alltid stas når veivesenet ville bygge nye veier. Porsgrunn kommune sto klar med gratis grunn, fordi de visste dette var til beste for innbyggere og naeringsli­v. I 2018 derimot, møtes veivesenet med mistro, Lilleelva Parkering, millionkra­v og Oslo-advokater.

Det var nesten så han så feilparker­t ut, Einar Barosen. Overingeni­øren i Porsgrunn kommune hadde ikke like mange fine juridiske vendinger å slå i bordet med som Oslo-advokaten som spurte ham ut. Det han som vitne kunne bidra med i skjønnsret­ten var god hukommelse, fagkunnska­p, vanlig sunt folkevett og en lidenskap for samfunnsby­gging. Han virket bestyrtet over at kommunens eget parkerings­selskap sto klar til å kreve naer femti millioner kroner for grunn som, før Lilleelva Parkering og Porsgrunn Utvikling så dagens lys, var ansett som gratis. De kvasikommu­nale selskapene som drives etter kommersiel­le prinsipper hadde selv fått eiendommen­e til en spottpris, men ser nå hver eneste kvadratmet­er som en opplagt mulighet til å hente penger ut av fellesskap­ets kasse. Der parkerings­sjefene ser millioner, vaerer Barosen framskritt. Fullstendi­g kulturkoll­isjon i rettssal 8.

I 2011 ble det ryddet et villnis mellom Lilleelvga­ta og jernbanen. Alle visste da at det snart ville komme en vei akkurat der. De fleste som jobber på oppdrag for stat og kommune ville da lagt parkerings­plassen et annet sted, men her tok Lilleelva Parkering en sjanse som egentlig ikke var en sjanse. For når veien kom, ville vel Statens vegvesen punge ut i rikt monn? 135 P-plasser ble leid ut til Skagerak Energi som kvitterte ut med 1,2 millioner i året.

For å oppsummere: Kommunens eget strømselsk­ap leier plasser av kommunens deleide parkerings­selskap. Så bestemmer Porsgrunn bystyre seg for å legge vei, Lilleelvkr­ysset, over parkerings­plassene. Da krever P-selskapet penger av Statens vegvesen for et prosjekt som både er finansiert av staten, fylket og Porsgrunn kommune. Når vi da vet at staten, via Bane Nor, også er medeier i Lilleelva Parkering, så snakker vi vel om en real familiekra­ngel. Men uansett hvor i slekta pengene havner, så er det skattebe-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway