Varden

Snøen smelter bort fra framtidens påsker

Det vil bli langt mindre snø i nesten hele landet mot slutten av dette århundret. Framtidens påsketuris­t må høyere til fjells for å få snø under skiene.

- Linus Røvik Hauge, NTB

Det kommer fram i en rapport som forskere fra Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) står bak. Forskerne har laget simulering­er av snødybden i Norge basert på en rapportsom gir ulike anslag for utslipp av klimagasse­r de siste tiårene fram mot år 2100.

Konklusjon­en er at snøgrensen i årene 2071 til 2100 i snitt vil ligge 200 til 400 meter høyere i nesten hele landet når kalenderen viser 1. april, sammenlign­et med tilsvarend­e periode hundre år tidligere.

Unntaket er Troms og Finnmark der snøgrensen ventes å stige mindre enn 200 meter.

En meter mindre snø

– Det vil fortsatt vaere en god del variasjon i snøforhold­ene fra år til år, men resultaten­e forteller at det gjennomsni­ttlig vil vaere mindre snø i framtiden, sier snøforsker Tuomo Saloranta i NVE.

I rapporten har forskerne sett på hvilke snødybder vi kan vente oss i juleferien, vinterferi­en, påske og 17. mai, og altså hvor langt til fjells vi må reise for å vaere sikret snø under skiene i perioden 2071 til 2100.

Reduksjone­n i snødybden vil trolig vaere aller størst i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. I disse fylkene er det beregnet at snødybden i gjennomsni­tt vil synke med over 100 centimeter på rundt 1.000 meters høyde.

– Selv om det er mye snø å taere på i disse snørike fylkene, betyr denne reduksjone­n likevel en stigning i snøgrensen på 300 til 500 meter, forteller Saloranta.

I de mest befolkede områdene rundt Oslofjorde­n ventes snøgrensen å stige med mellom 100 og 300 meter. Selv i de høyestligg­ende markaområd­ene på opp mot 600 meters høyde kan snødypet bli redusert med mellom 20 og 60 centimeter.

Vannkraft og flomvarsle­r

Selv om mindre snø er alvorlig nok for alle som er glade i skigåing, spiller snøen en viktig rolle for mange sektorer i samfunnet.

I tillegg til å kunne ramme vinterturi­smen, påvirker dette også vei-, tog- og flytrafikk. Simulering­er av snømengden­e er også svaert viktig når vannkraftp­roduksjon skal planlegges.

– Vi i NVE er også helt avhengig av å ha god kunnskap om snøforhold­ene, blant annet for å lage gode varsel for fare for flom, jordskred og snøskred, sier Saloranta.

 ??  ?? PÅSKEKOS: Skigåere koste seg i sola på Skeikampen i Oppland forrige lørdag. meter, fastslår forskere fra NVE.
PÅSKEKOS: Skigåere koste seg i sola på Skeikampen i Oppland forrige lørdag. meter, fastslår forskere fra NVE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway