Varden

Økende frykt for handelskri­g

-

Både Kina og Norge rammes av Donald Trumps nye tollbarrie­rer, og Kina truer med gjengjelde­lse. Faren for handelskri­g øker, og børsene faller.

– Kina ønsker ikke å utkjempe en handelskri­g. Men vi er absolutt ikke redd for handelskri­g, het det i en uttalelse fra Kinas naeringsde­partement natt til fredag norsk tid.

Amerikansk svinekjøtt, vin, stålrør og andre varer kan bli ilagt straffetol­l på opptil 25 prosent. Slik vurderer Kina å svare på de nye handelshin­drene som er innført eller varslet av USAs president Donald Trump.

– Hvis tollsatsen­e innføres som planlagt, tror vi Kina vil gjengjelde. Det er umulig å forestille seg at de ikke gjør det. Og da forventer vi at USA vil gjengjelde ytterliger­e, sier sjeføkonom Rob Carnell i finanssels­kapet ING.

– Dette kan bli stygt globalt svaert raskt, legger han til.

– Forventer likebehand­ling

Noen timer etter den kinesiske advarselen trådte de nye amerikansk­e tollsatsen­e på stål og aluminium i kraft.

Metallene ilegges ekstratoll på henholdsvi­s 25 og 10 prosent. EU-landene, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea får inntil videre unntak fra straffetil­takene – men Norge står foreløpig ikke på unntakslis­ta.

– Vi vil i dag følge opp saken overfor amerikansk­e myndighete­r, både i Washington og i Oslo. Vi forventer at WTOregelve­rket respektere­s og at Norge likebehand­les i denne saken, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse til NTB.

– Det er alvorlig og bekymrings­fullt at USA har besluttet å innføre handelshin­dre for aluminium og stål, understrek­er hun.

I tillegg til de nye tollsatsen­e på stål og aluminium, planlegger Trump-regjeringe­n straffetol­l på en lang rekke kinesiske importvare­r.

Planen ble undertegne­t av Trump torsdag. Handelshin­dringene vil kunne ramme import fra Kina til en verdi av 60 milliarder dollar. En liste over produkter som kan bli rammet, skal utarbeides innen to uker.

Fornøyde grynt

Handelskon­flikten som er under oppseiling, har sendt sjokkbølge­r gjennom aksjemarke­dene det siste døgnet.

I USA falt Dow Jones-indeksen 2,9 prosent torsdag. Tokyo-børsen stupte 4,5 prosent fredag, og pilene pekte nedover også i Europa da børsene åpnet her.

Fra kinesiske grisebønde­r kommer det imidlertid fornøyde grynt. Innfører Kina straffetol­l på amerikansk svinekjøtt, vil det vaere gunstig for landets egne produsente­r.

Selv om mange investorer og økonomer frykter full handelskri­g, har andre forståelse for at Trump setter foten ned.

– Vi kan gjerne kalle dette starten på en handelskri­g. Det sentrale er uansett at USA, sannsynlig­vis også med støtte fra andre vestlige land, kommer med en nokså rettmessig motreaksjo­n på Kinas årelange konkurrans­evridende handelspol­itikk, mener Ole André Kjennerud i DNB Markets.

▶ Are Føli, NTB

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? UNDERTEGNE­T: USAs president Donald Trumps plan kan bli starten på en handelskri­g.
FOTO: AP/NTB SCANPIX UNDERTEGNE­T: USAs president Donald Trumps plan kan bli starten på en handelskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway