Varden

Plasten, og fisken vår

- Øyvind Engesland Skien

Noe mer anvendelig materiale enn plast skal man lete lenge etter. Det første plastprodu­ktet kom i 1856, siden er den produsert i mange varianter, til glede for mange, men nå en plage. Nå har vi fått den på middagstal­lerkenen i mikrobiter.

Når vi tenker bruken av plast som et problem, er det gjerne plasten i havet som skaper overskrift­er. Den hvalen som fløt inn på våre strender med magen full av plastposer skapte reaksjon i befolkning­en. Når jeg vandrer i strandkant­en på Jomfruland, ser jeg mye havsøppel som driver i land. Alt fra bildekk til tømmerstok­ker og mye plastprodu­kter. Spesielt garn og tauverk i nylon, altså fiske redskaper.

Det er alment kjent at mikroplast (mindre enn 5 mm) ender opp i fisk, skalldyr og kystfugl. Yrkesfiske­re som har yrke som levebrød bør vaere bekymret for bruken av fiskeredsk­aper av plast/ nylon.

Yrkesfiske­re vil naturligvi­s miste en del redskaper på havet under bruk, men hvorfor produseres det i plast/nylon? Hva mener yrkesfiske­rne selv? Finnes det andre produkter som er mer miljøvennl­ig som; tauverk framstilt av naturfibre som hamp, bomull, manilla, kokos, og sisal? Eller bør det forskes på hurtig nedbrytbar­e fiskeredsk­aper som ikke forurenser havet og fisken vår?

I tusen år har kystfiske langs vår lange kyst generert enorme verdier (kapital), mer enn oljen vår noen gang kommer til å gjøre. Forhåpentl­igvis vil vi i tusen år fremover ha torsk på bordet for naering og fritidsfis­ke, uten mikroplast!?

Det haster, noe må gjøres, eller vi må gjøre noe. Vi må si ifra, det må sluttes å pakke inn produkter i plast som ikke trenger det. Kjøper du ei harpe i dag til fritidsbru­k så er den pakket inn i en plastpose. I havet nedbrytes den etter ca. 600 år. Før i tida, når vi kjøpte fisk over disk, var den pakket inn i avispapir, tok den med hjem i ei teie av hamp!

Vil jeg engang i fremtiden spasere langs rullestein­ene på Jomfruland og ikke finne plastposer, fiskeredsk­aper i nylon? Et menneskesk­apt produkt, som skulle gjøre livet lettere for oss, men som på sikt tar livet av oss, er det det vi ønsker? Gandhi igjen; «Naturen skal bare hjelpes så dens egen kraft kan virke.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway