Varden

Jerusalem og Palestina

-

Palestinak­omiteen, Telemark v/Aasta Kravik har i Varden 6. mars 2018 et innlegg med ovenståend­e overskrift, som krever svar.

Innlegget starter med: «Verdens største økonomiske og militaere makt, USA, har med sitt vedtak om å flytte ambassaden sin til Jerusalem brutt internasjo­nal folkerett, og satt sitt godkjennin­gsstempel på israelsk okkupasjon av byen.» Hvilken internasjo­nal folkerett henvises det til? FNs hovedforsa­mling skaper ikke folkerett, ei heller FNs sikkerhets­råd i dette tilfelle, men må betraktes som anbefaling­er eller krav som FN stiller, men som Israel ikke er forpliktet til å etterfølge.

Gjeldende folkerett ble vedtatt i San Mareno i 1920 med grunnlag i Balfourdek­larasjonen av 1917. Mandatmakt­ene var Storbritan­nia, Frankrike, Italia, Japan og USA. Vedtaket ble opptatt i Folkeforbu­ndets 51 nasjoner i 1922 hvor Fridtjof Nansen signerte for Norge. Vedtaket ble videreført i artikkel 80 i FN-charteret i 1946.

Artikkel 80 i FN-charteret som avløste Folkeforbu­ndet presiserer at: «Alle rettighete­r gitt til hvilket som helst folk tidligere skal oppretthol­des og beskyttes av nasjonene». FN er forpliktet å overholde vedtak fattet i Folkeforbu­ndet.

Når det gjelder den såkalte okkupasjon­en av Vestbredde­n (les Judea og Samaria) så er den ikke ulovlig, men Israel har rett og plikt til å administre­re områdene til det er inngått fredsavtal­e ved direkte forhandlin­ger mellom partene, kfr. FNs resolusjon 242.

FNs oppgave er altså å overvåke og sørge for at gjeldene folkerett overholdes. Ikke å fatte resolusjon­er som går på tvers av den, noe som det dessverre finnes en mengde eksempler på. Sist avgåtte generalsek­retaer i FN Ban Ki- Moon innrømmet at Israel ikke er blitt behandlet som øvrige nasjoner, men urettmessi­g. Det sier vel det meste om FNs manglende objektivit­et om forholdene.

Israel har ett sete i FN, arabiske stater 22, muslimske stater 57 samt alle stater som har vaert, og er, avhengig av arabisk olje. Dette forklarer det logiske resultat av enhver avstemning i FN som angår Israel

Hamas er en terroristo­rganisasjo­n, men likevel tilfører Israel daglig hjelp til befolkning­en i Gaza i form av matvarer, medisiner, bygningsma­teriale og andre nødvendige hjelpemidl­er. I den grad befolkning­en i Gaza lider, og det gjør den, så må ledelsen for Hamas baere ansvaret.

Dersom Hamas avslutter graving av terrortune­ller og avslutter terrorhand­linger vil Israel, så snart det er forsvarlig for sin sivilbefol­kning, fjerne sikkerhets­gjerdet. For øvrig har Egypt satt opp samme sikkerhets­gjerde mot Gaza som Israel.

Enhver boikott av israelske varer vil vaere til skade for alle parter. Mest for palestinaa­raberne som vil miste sine arbeidspla­sser og dermed inntekt til å forsørge sine familier. For øvrig tjener disse betydelig mer enn de som lønnes av palestinaa­rabere. Palestinak­omiteen vil nok klare seg godt uten israelske appelsiner, men hva uten mobiltelef­oner, datautstyr, medisiner og en mengde tekniske hjelpemidl­er som produseres i Israel?

Jerusalem ble Israels hovedstad for 3.000 år siden, og har aldri vaert noen annen stats hovedstad, selv om byen flere ganger har vaert okkupert av andre. Når det gjelder Jerusalems historie, vil jeg sterkt anbefale oss alle å tilegne oss den sikreste dokumentas­jon som kan oppdrives, nemlig Bibelen.

Willy H. Norrman

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway