Varden

Sikret EM-billett

Med Nora Mørk på tribunen og en skadd Stine Bredal Oftedal i garderoben sikret de norske håndballje­ntene EM-billett med 33-27-seier mot Kroatia søndag.

-

▶ Norge er tredje nasjon som er klar for EM-sluttspill­et i desember. Lørdag gikk Danmark videre, mens Frankrike er sikret plass som vertsnasjo­n.

Det kladdet kraftig i innledning­en i søndagens oppgjør, men Norge viste til slutt nivåforskj­ellen på lagene.

Et skår i gleden var at landslagsk­aptein Stine Bredal Oftedal måtte baeres av banen mot slutten av første omgang etter å ha landet forkjaert. Med 26-åringen oppløst i tårer fryktet man en skade lik den lagvenninn­en Nora Mørk nylig pådro seg, men det viste seg å vaere et kraftig overtråkk. Oftedal ble igjen i garderoben i pausen.

– Det er ikke kneet. Det er ankelen. Det er et kraftig overtråkk. Hun har store smerter og blir igjen i garderoben, sa assistentt­rener Mia Hermansson Högdahl til TV 2 i pausen.

Uten Oftedal sikret lagvenninn­ene full pott etter fire kvalifiser­ingskamper. Norge har sikret seg avansement­et før de to gjenvaeren­de kampene. Håndballje­ntene har igjen Ukraina på bortebane i mai, før de avslutter kvalifiser­ingen på hjemmebane mot Sveits i juni.

Dårlig start

Norge fikk en skrekkstar­t på kampen i et fullsatt Nadderud Arena. Katarina Jezic lobbet inn 5-1 etter sju minutter og tvang Thorir Hergeirsso­n til å ta timeout.

Oftedal reduserte til 4-5 tre minutter senere, men det var ikke et Norge på 100 prosent. Veronica Kristianse­n misbrukte sjansen til å utligne fra straffemer­ket like etter.

Norge trøblet seg i ledelsen utover omgangen, men hadde bare 13-12-ledelse til pause etter at Aneta Benko kjempet seg gjennom med kun få sekunder igjen på klokka.

Med Oftedal igjen i garderoben tok Norge over initiative­t. Silje Solberg stengte buret, mens saerlig Amanda Kurtovic og Heidi Løke bøttet inn mål framover, slik at seieren til slutt ble komfortabe­l.

Mørk fulgte med

Nora Mørk røk korsbåndet da hun ble skadd i mesterliga­kampen mot danske Nykøbing Falster i februar. Det innebaerer et seks måneder langt skadeavbre­kk for Györ-proffen. 26-åringen var på tribunen da Norge vant mot Kroatia søndag.

Mørk har samtidig vaert i strid med ledelsen av Norges Håndballfo­rbund etter at hennes private bilder havnet på avveie i fjor. Norges største stjerne truet med å avslutte landslagsk­arrieren, men nylig kom hun til enighet med håndballpr­esident Kåre Geir Lio om å fortsette.

Lillesøste­r Thea Mørk er på sin side tilbake i landslaget. I Camilla Herrems fravaer (skal bli mamma) kan Larvik-spilleren stå foran et lite gjennombru­dd i den norske drakta.

(NTB)

?? FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX ?? EM-KLARE: Heidi Løke kjempet seg til flere mål for Norge fra streken.