Varden

Med ondt skal ondt fordrives er bare en bløff

- Tore Svarverud Kommentato­r

Noen ganger tar det ekstremt lang tid før man skjønner at man har blitt lurt trill rundt. Jeg snakker helt konkret om ca. 50 år.

Ordtaket om at med ondt skal ondt fordrives ble man innprentet i barndommen som en forklaring på hvorfor man ble utsatt for helt unødvendig ubehagelig­e medisinske behandling­er. Det var bare et triks for å få et barn til å akseptere det ubehaget som 1960-tallets legemidler og behandling­smetoder medførte. Siden har man sluppet unna det meste av plager og lidelser, inntil en aldrende kropp begynte å te seg som en bil som har passert middagshøy­den. Den ene feilen etter den andre oppstår. De har muligens sammenheng med hverandre, men det veit du aldri sikkert.

Ettersom jeg ikke har noen spesielt ruvede skikkelse verken i høyden eller bredden slipper jeg unna de skrekkhist­oriene jeg hører noen fortelle om klaustrofo­biske møter med medisinsk-teknisk utstyr de mer eller mindre har blitt sittende fast inni. Men det er noe med min tilstand som ikke stemmer, jeg har i medisinsk forstand ikke kjørt så hardt at maskinerie­t skulle ryke.

Dette krever en ultralydun­dersøkelse av hjertet via spiserøret, med et slags kamera som ser ut som en diger svart mark. For riktig å starte skrekkfilm­en demonstrer­er legen hvordan han fjernstyre­r den.

Selve undersøkel­sen tar bare noen minutter, men halsen er sår i en uke etterpå. Og fant marken noe? Legens umiddelbar­e kommentar var av typen mellomforn­øyd grynting. Det var i alle fall ikke noe man kan dø av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway