Varden

Vil tappe ned Flåte

Bamble kommune frykter at mildvaer og regn kan føre til storflom i Herrevassd­raget: Nå skal Flåte tappes ned.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ Kommunens snødybdeka­rt viser at det er en meter snø i Bamble, det er halvannen gang det man normalt har på disse tider. NVE’s vårflomana­lyse for 2018 beskriver også forholdene i Bamble område og nevner spesielt lignende forhold i 1988 og 1995. Da førte sein vår med brå varme og nedbør til storflom østafjells.

Bekymret

Bamble kommunes beredskaps­ledelse drøftet faren for eventuell flom i vestre Herrevassd­rag 7. mars.

Da ble det uttrykt bekymring med tanke på stor flom over Kongens dam. Denne dammen har betydelige mangler i henhold til dagens krav, og kan ifølge kommunen utgjøre en ekstra risiko.

Halvannen meter

Langen, Flåte og Kongens dam går i dag i overløp. Vannstande­n i Flåte dam er nå 53,25. Nå søker kommunen NVE om tillatelse til å senke vannstande­n til 52 meter, halvannen meter under dagens nivå. Dette vil trekke vannmengde­ne ut av vassdraget over et lengre tidsrom, og ved sterk smelting, og eventuelt også regn, vil dammen på Flåte har ekstra kapasitet til å ta imot smeltevann­et.

Turterreng

Vannene i Herrevassd­raget er mye brukte turterreng, og av hensyn til skiløypene vil tappingen foregå varsomt til å begynne med, for så å øke når snøsmeltin­gen virkelig begynner.

▶ Morten Lie-Hagen

 ?? ARKIVFOTO ?? UT PÅ TUR: Herrefolk er flittige brukere av Herrevassd­raget, som her under en fiskekonku­rranse på isen for et par år siden.
ARKIVFOTO UT PÅ TUR: Herrefolk er flittige brukere av Herrevassd­raget, som her under en fiskekonku­rranse på isen for et par år siden.
 ??  ?? KONGENS DAM: Myndighete­ne mener Kongens Dam kan vaere for dårlig til å tåle en eventuell storflom.
KONGENS DAM: Myndighete­ne mener Kongens Dam kan vaere for dårlig til å tåle en eventuell storflom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway