Varden

Menn lever farligst i fjellet

-

De aller fleste menn har god tro på sine egne kunnskaper om ferdsel i fjellet, men hele 20 prosent har opplevd farlige situasjone­r på fjelltur.

Halvparten av norske menn mener de har gode nok kunnskaper til å ferdes trygt i fjellet, mens fire av ti mener de til en viss grad har det. Under ti prosent erkjenner at de ikke har gode nok fjellvettk­unnskaper, viser en undersøkel­se Opinion har gjort på oppdrag for Røde Kors.

Undersøkel­sen viser samtidig at det er flere menn enn kvinner som har opplevd farlige situasjone­r i fjellet. Mens to av ti menn sier de har opplevd dette, svarer i overkant av hver tiende kvinne det samme.

– Det er i større grad enn før snakk om fjellvettr­eglene, og de er en viktig del av turplanleg­gingen. Vi har sett en gledelig nedgang i alvorlige hendelser i vinterfjel­let de siste årene, men derimot har

FJELLVETTR­EGLENE

▶ 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

▶ 2. Tilpass turen etter evne og forhold.

▶ 3. Ta hensyn til vaerog skredvarse­l.

▶ 4. Vaer forberedt på uvaer og kulde, selv på korte turer.

▶ 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

▶ 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarli­g terreng og usikker is.

▶ 7. Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.

▶ 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

▶ 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

vi fått flere hendelser knyttet til dagsturer. Menn tar kanskje litt lettere på dagsturer i fjellet enn kvinner, sier Røde Kors’ president Robert Mood.

(NTB)

 ?? FOTO: KRISTIAN LIE, NTB SCANPIX ?? FALRIGE SITUASJONE­R: 20 prosent av mennene oppgir at de har vaert i farlige situasjone­r.
FOTO: KRISTIAN LIE, NTB SCANPIX FALRIGE SITUASJONE­R: 20 prosent av mennene oppgir at de har vaert i farlige situasjone­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway