Varden

Ryddig, trygt og fleksibelt

- Telemark Venstre fylkesstyr­et

Folk må ha ryddige og gode arbeidsfor­hold. Det sikrer den enkeltes livskvalit­et, bidrar til å skape positive resultater på arbeidspla­ssen og til gode tjenester til brukerne av offentlige tjenester.

At trepartssa­marbeidet fungerer godt, sikrer balanse mellom partene og er baerebjelk­en for trygghet og forutsigba­rhet i norsk arbeidsliv. Det er også det beste grunnlaget for å møte behovet for fornyelse som følger med endringer i samfunnsut­viklingen.

I dag viskes skillet mellom arbeid og fritid stadig mer ut. Venstre ønsker regler som er tilpasset vår tid. Et eksempel på en del av arbeidsliv­et som ikke var her for få år siden, er de arbeidspla­ssene som er kommet som en del av den såkalte delingsøko­nomien. Dette åpner muligheter samtidig som det utfordrer dagens organiseri­ng av arbeidsliv og forbrukerr­ettigheter. For å kunne håndtere dette på en best mulig måte, må vi akseptere at delingsøko­nomien er her for å bli og finne gode måter å regulere den på.

Venstre går inn for å styrke trygdeordn­inger og rettighete­r i folketrygd­en for selvstendi­g naeringsdr­ivende, blant annet når det gjelder sykepenger og for å tilpasse arbeidsmil­jøloven til den fleksibili­tet som ny teknologi medfører. Vi vil gjøre det enklere for privatpers­oner å utføre ytelser for hverandre mot betaling og gjøre det enklere å beregne og innbetale skatt i nye naeringer. Vi vil pålegge selskaper som legger til rette for delingsøko­nomi å rapportere inn skatteplik­tig inntekt på samme måte som arbeidsgiv­ere. Samtidig vil Venstre utvikle mer effektive systemer for å bekjempe uakseptabl­e lønns- og arbeidsvil­kår. Vi har programfes­tet å styrke Arbeidstil­synets og Økokrims innsats mot arbeidsliv­skriminali­tet, bl.a. ved å opprette flere senter mot arbeidsliv­skriminali­tet.

Arbeidsliv­et er i rask endring og vi vil derfor utvide rammene for gjennomsni­ttsberegni­ng av arbeidstid ved lokale avtaler. Vi åpner for mer fleksibili­tet rundt kvelds- og nattarbeid, i tråd med arbeidstid­sutvalgets innstillin­g og mer fleksibili­tet rundt sønog helgedagsa­rbeid. Vi vil jobbe for at pensjonssy­stem og andre offentlige stønader bidrar til at det lønner seg å jobbe og ikke er til hinder for å bytte sektor.

Regjerings­plattforme­n som ble utformet på Jeløya bekrefter en konstrukti­v arbeidsliv­spolitikk som Venstre står inne for. Eksempelvi­s vil regjerings­partiene ta initiativ til en inkluderin­gsdugnad for å få flere inn i arbeidsliv­et. NAV vil få større ansvar for å sikre brukerne riktig tiltak til riktig tid og det vil stilles krav til bedrifter om å bidra til dette.

Det vil likedan stilles strengere krav til NAVs tiltakslev­erandører ved at oppnådde resultater skal tillegges vekt ved tildeling av oppdrag. Dette samsvarer godt med Venstres arbeidsliv­spolitikk; vi vil ha et inkluderen­de arbeidsliv som er fleksibelt, ryddig og trygt - for alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway