Varden

Hydro aluminium i Brasil

- Bjørn Lillebuen

Noen kommentare­r til Miljøparti­et De Grønnes innlegg for noen dager siden om Hydros metode og problemene i Brasil.

Jeg var ansatt i Hydro i 38 år, og mange av disse årene var jeg også i kontakt med alumina-virksomhet­en i Hydro, nå har jeg vaert pensjonist i flere år. Jeg har derfor ingen innsideinf­ormasjon om hendelsene i Brasil, der Hydro opererer verdens største alumina-anlegg, Alunorte, som produserer over 6 millioner tonn alumina pr år. Likevel tillater jeg meg noen kommentare­r.

1. Birkeland og Eyde grunnla Hydro, men fokus den gang var nok mer teknologi og kapital enn baerekraft og miljø, dette var verdier og begreper som først kom inn for fullt for 30 år siden. MDG skriver om en etikksmell for Hydro i Utkal, men der var det slik at Hydros verdier ikke lot seg praktisere i Utkal-prosjektet. Både korrupsjon og miljøspørs­mål hadde mindre framtreden­de plass hos indiske partnere og indiske myndighete­r enn Hydro ønsket, derfor måtte Hydro trekke seg ut av prosjektet for mange år siden. Det er også et faktum at andre selskaper senere har gått inn og bygd ut alumina- og aluminium-industrien i dette området, og er nå i ferd med å starte store anlegg her, uten Hydro.

2. Hydro undersøkte etter dette andre aluminapro­sjekter for å skaffe råstoff for smelteverk­ene, blant annet i Venezuela, men det viste seg allerede den gang at korrupsjon­en gjorde det vanskelig å drive i landet, prosjektet ble derfor forlatt.

3. Deretter kom Brasil inn i bildet. Alunorte-prosjektet er et av Hydros aller største prosjekter, og svaert viktig for smelteverk­ene i Norge, og for Hydros framtid. Som kjent er aluminium viktig for el-biler, for fly, og for bygg og anlegg. Omtrent 85 prosent av all aluminium blir brukt om igjen (resirkuler­t), og det er det aller letteste og mest energi-effektive av konstruksj­onsmetalle­ne. Dersom alumina-anlegget kommer i alvorlige problemer, så står Hydros framtid som aluminium-produsent på spill.

4. Hydro har erfaring fra Brasil helt tilbake til Johan B. Holtes tid som generaldir­ektør. Han kjøpte Hydro inn i Trombetas, et omstridt gruveprosj­ekt som også ble mye kritisert i Norge, men som har blitt et langsiktig og veldrevet anlegg langt inne i Amazonas, og en forløper for det mye større Alunorte-prosjektet.

Hydros problem i Alunorte har nok vaert å finne en riktig driftsmode­ll, det er drevet stort sett uten norske ledere og norsk teknisk støtte, og det må kanskje Hydro svi for nå. Det Hydro kan og må gjøre, er å øke tilstedeva­erelsen i anlegget, øke bidraget til lokale prosjekter, og naturligvi­s bedre anleggets robusthet i forhold til flom og uvaer. Jeg har stor tiltro til at dette vil bli gjort.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? PROBLEMATI­SK: Hydros aluminiumv­irksomhet i Brasil er i hardt vaer.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX PROBLEMATI­SK: Hydros aluminiumv­irksomhet i Brasil er i hardt vaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway