Varden

13 gode grunner til å leve

- Daglig leder, Kirkens SOS Telemark

Påsken naermer seg og den baerer med seg et budskap om håp og nytt liv. I skyggen av vårsolen finnes det mange som ikke deler forventing­en og gleden over lysere og lengre dager, selvmordss­tatistikke­n vitner om dette.

fortsette å leve oppleves ikke alltid som en mulighet. Det er derfor det er så viktig at det finnes noen å prate med, for det kan gi håp og styrke til å holde ut. Samtaler der sårbarhet og styrke møtes.

Livet er sårbart, og det er lett at fotfestet glipper noen ganger. De aller fleste finner hjelpen de trenger, men selvmordss­tatistikke­n viser at det er altfor mange som ikke holder ut og som taper kampen de står i.

April og mai har lenge vaert blant de månedene med flest selvmord i Norge. Statistikk­en til tross, vi i Kirkens SOS vet hvor mange som overlever, og vi får daglig anledning til å høre om hvor hardt mennesker kjemper for å holde ut i livene sine. De faerreste vil dø, men de vet ikke hvordan de skal fortsette å leve.

Det mest forunderli­ge i vår tjeneste er at det ofte er når vi prater om det som er aller mest sårbart og fortvilels­en er størst at vi finner håpet og styrken til å holde ut sammen. Eller rettere sagt, det er de vi prater med som forteller oss i Kirkens SOS hva som gjør at de, til tross for selvmordst­anker, livets mange pek og uforståeli­ge gåter, likevel velger å holde fast i livet.

Det er noen måneder siden nå. Netflix presentert­e en serie som handlet om tenåringen Hannah. Hun tar sitt eget liv og serien handler om hvorfor. Originalti­ttelen er «13 reasons why», noe som på norsk ble til «13 gode grunner». Var det ment som en provokasjo­n, eller er det bare en dårlig oversettel­se? For oss i Kirkens SOS, som daglig møter mennesker som kjemper for å velge livet, er tittelen uforståeli­g og provoseren­de. I vår verden finnes det grunner til å avslutte livet, og de kan vaere forståelig­e, men de er aldri gode.

De gode grunnene vi får høre om i samtalene om liv og død – det er de gode grunnene til å leve. Her er vårt motsvar: 13 gode grunner til å velge livet.

Vi mennesker er forskjelli­ge, og hva som gir oss håp varierer fra person til person, det samme gjør hva vi lever for. Vi kunne gitt deg veldig mange grunner, her er 13 av de våre innringere og innskriver­e har fortalt oss, i deres mørkeste øyeblikk:

▶ Å bety noe for noen.

▶ Alt det jeg ennå ikke har opplevd.

▶ Vennene mine.

▶ Barna mine.

▶ Bestemor og bestefar.

▶ Håpet om at noen plutselig ringer for å høre hvordan jeg har det.

▶ Å bli stormende forelsket.

▶ Å bli venner igjen med broren min som jeg ikke har snakket med på mange år.

▶ Å hilse på tantebarne­t mitt som ennå ikke er født.

▶ Kicket jeg får av å stå på ski ned en fjellside der ingen har kjørt før deg.

▶ At fotballage­t jeg holder med vinner kamper – spesielt når jeg er tilstede på kamp!

▶ Roen i kroppen når du sitter ved et bål med kaffekoppe­n i hånda og stjernehim­melen over deg.

▶ Å le så du griner i felleskap med andre, gjerne mennesker vi ikke kjenner.

De faerreste vil dø, men de vet ikke hvordan de skal fortsette å leve.

Med disse 13 gode grunnene til å velge livet ønsker jeg dere en riktig god påske! Og husk, vi her her alltid, hvis du trenger noen å prate med – også i påsken.

Arne Sørlie

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway