Varden

Rosted fikset norsk seier

-

Sigurd Rosted scoret målet som ga Norge 1-0-seier i Albania. For annen gang på rad tilhørte kvelden en ung debutant på stopperpla­ss.

Lars Lagerbäcks lag imponerte igjen tre dager etter 4-1-seieren over Australia, men slet med å omsette et stort overtak i tellende resultat. Rosted rettet på det da han i det 70. minutt raget i vaeret og stusset Mohamed Elyounouss­is hjørnespar­k i mål.

Da hadde Norge nettopp avverget en albansk kjempesjan­se på hjørnespar­k. Hjemmelage­t var underlegen­t i det meste, men var giftigst på dødball inntil Moi og Rosted satte også det skapet på plass.

Gent-spilleren kom inn for Håvard Nordtveit sju minutter tidligere. 23-åringen fikk dermed sin debut i spann med 19-årige Kristoffer Ajer, som storspilte i debuten mot Australia.

På fire dager har Norge nå vunnet like mange landskampe­r i mars måned som i de 13 foregående landslagså­rene til sammen.

Med seieren har Norge også brutt en fael kamprekke på bortebane. Forrige borteseier mot et lag blant de 200 beste på FIFA-rankingen var 3. september 2015 mot Bulgaria. Siden var den beksvarte rekken én uavgjort og 10 tap. Da er fjorårets 8–0 mot San Marino regnet bort.

Sjokk

Norge prøvde å sjokke Albania helt fra avspark og var ikke så langt fra å lykkes da seks mann spurtet fram for å krige om et langt oppspill. De norske fortsatte å gjøre livet surt for hjemmelage­t.

Det var ikke bare regnet som øste ned over albanerne. De norske angrepene kom nesten like tett, der høyt og aggressivt press førte til gunstig erobring etter gunstig erobring. Lagerbäcks menn var helt overlegne i duellspill­et og viste også tidvis klasse i pasningssp­illet.

Norge og Albania er naboer på siste FIFA-ranking, men i de første 20 minuttene så de ut til å komme fra hver sin liga. Det virket som det var Albania, ikke Norge, som hadde spilt kamp tre dager tidligere. Så mye friskere virket de norske i beina.

Det som manglet var store sjanser. Det var mange halvsjanse­r og nestensjan­ser, men nesten ingen virkelig store. Bare en gang før pause måtte Lazio-keeper Thomas Strakosha vise klasse. Han ga retur på Mois skudd etter raid og innlegg fra Birger Meling i det 29. minutt, men ballen spratt Albanias vei ute i feltet.

Flere norske avslutning­er endte rett utenfor, andre ganger klarerte vertenes rutinerte forsvar i siste liten. Albania holdt nullen til pause, men Kamer Qaka sto som et symbol for hjemmelage­t da han rett før pause haltet av banen etter å ha fått juling i flere tøffe dueller, noen av dem med tidligere lagkamerat­er på aldersbest­emte norske landslag.

Avkledd

Tilskuerne med trommer og bare overkroppe­r i svingen sto for de mest imponerend­e albanske prestasjon­ene før pause på en kald regnvaersk­veld i Elbasan. I pausen kledde de på seg og lot hjemmelage­t vaere de eneste avkledde.

I annen omgang kom Tarik Elyounouss­i til to kjempesjan­ser inne i feltet, men det ble med Rosteds scoring for Norge.

?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? DEBUT: Debutanten Sigurd Rosted jubler etter å ha scoret kampens eneste mål.