Varden

Eventyr i villmarka ble krim

-

Har du fått med deg Karen Dionnes store krimslager, «Myrkongens datter»?

Inspirasjo­nen til romanen ligger i fortiden, forteller den amerikansk­e forfattere­n til NTB. På 70-tallet var Karen Dionne og ektemannen på jakt etter et liv i villmarka – uten klokke og regninger. De bygget seg ei enkel hytte i Michigans ødemark. Den dag i dag har forfattere­n et spesielt forhold til området. Paret og deres noen uker gamle baby levde på sparepenge­r og den første tiden bodde de i et lite telt. Etter hvert fikk de reist seg en hytte – bygd med egne hender.

– Vi bodde slik i drøye tre år, og det var faktisk ganske idyllisk. Men da barneflokk­en ble større, og pengene forsvant, måtte vi tilbake i jobb, ler forfattere­n – som var innom Norge i forbindels­e med krimfestiv­alen.

Få kan ha unngått å få med seg hennes uhyggelige roman «Myrkongens datter», med tittel oppkalt etter et H.C. Andersen-eventyr. Den er solgt til 25 land og Morten Tyldum skal lage film med Alicia Vikander i hovedrolle­n.

– Jeg visste at jeg skulle bruke kunnskapen fra Michigans skoger, og da jeg fant tittelen, «The Marsh King’s Daughter», følte jeg at jeg hadde funnet gull sier forfattere­n – som gleder seg over Tyldums filmplaner.

Skrev fra minnet

Romanen til Dionne handler om Helena, en kvinne med en mørk fortid. Helenas mor var bare 14 år da hun ble kidnappet. Siden fødte hun kidnappere­ns barn, Helena, ute i villmarken, og det ble ytterliger­e 12 år i fangenskap. Men ut av den ganske dystre fortelling­en stråler også forfattere­ns kjaerlighe­t til naturen fram: De vakre årstidsski­ftene, jakt, skatter i form av steiner, fiske: Forfattere­ns fortid som selvberger fikk komme til sin rett.

– Jeg skrev ut fra minnet, og det var vakkert å drømme seg tilbake. På mange måter er dette et kjaerlighe­tsbrev til dette området hvor vi hadde noen veldig lykkelige år.

Gjennombru­dd

Med «Myrkongens datter» kom gjennombru­ddet. Og det rare er, forteller Dionne, er at hun tidlig hadde en følelse av at Helenas historie ville fenge.

– Helenas liv i ødemarken fascinerer. Hun har naturen, National Geographic-blader fra 50-tallet, stor frihet til å ferdes og utforske.

(NTB)

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX ?? GJENNOMBRU­DD: Karen Dionne har opplevd stor suksess.
FOTO: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX GJENNOMBRU­DD: Karen Dionne har opplevd stor suksess.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway