Varden

Programmet til Linn ble tatt av skjermen

Linn Wiik (33) fra Gransherad har møtt Barack Obama og reist verden rundt som politisk reporter. Plutselig var det henne journalist­kollegene ville ha tak i.

- Tekst: Lise Valbø Rønningen Foto: Joakim S. Enger

Journalist og programled­er Linn Wiik viste fram bilder av menn som har vaert involvert i de alvorligst­e og mest omtalte metoo-sakene de siste månedene. Det gjorde hun i sitt eget aktualitet­sprogram «Snakk med Linn Wiik» på TV2. Et av bildene var av en tidligere journalist­kollega i TV-kanalen. Da ble programmet tatt av luften.

Fra Gransherad

– Jeg er ikke vant til å vaere den som står midt i stormen, men det er laererikt som journalist å ha vaert på den andre siden, sier hun.

Wiik er utdannet journalist og fullførte jusstudien­e ved siden av fulltidsjo­bb hos TV2, hvor hun har jobbet som politisk reporter i seks år. Hun har hatt praksis hos NBC i Washington, og har blant annet møtt USAs tidligere presidente­r Barack Obama og Bill Clinton.

Hun har reist verden rundt for å dekke statsminis­ter Erna Solbergs utenlandsb­esøk, og har loset seerne gjennom flere kommune- og stortingsv­alg. Mest oppmerksom­het har hun likevel fått for bildet hun i noen sekunder viste fram på TV2 for snart tre uker siden.

– De siste ukene har vaert ganske heftige, ja, sier Wiik.

Det er en knapp uke igjen til påske, og stormen rundt 33-åringen har begynt å roe seg. Hun har satt seg i en rolig del av TV2-kantina. I starten av januar flyttet TV-kanalen fra Karl Johan og ned til Bjørvika, vegg i vegg med operaen. En knapp måned etter flyttingen var det premiere på aktualitet­sprogramme­t «Snakk med Linn Wiik». Programmet er ifølge Wiik en hybrid med en fot i nyhetsbild­et og en i talkshowet. Wiiks personligh­et og signatur er tydelig. Oppveksten på en gård i Gransherad er en viktig ballast for programled­eren.

– Folk sier det som det er hjemme i Gransherad, og det er mer av meg selv i denne programled­errollen enn tidligere. Jeg bryter mye av den vanlige kontrakten mellom journalist og intervjuob­jekt. Jeg liker å blande gjester som vanligvis ikke møter hverandre. Jeg håper folk sitter igjen som litt klokere etter å ha sett programmet. Det skal vaere nedpå og uhøytideli­g, sier hun.

Fredag 9. mars, dagen etter kvinnedage­n, var det duket for den sjette sendingen av det nye talkshowet. Kveldens tema var innlysende. 8. mars er viktig for den politisk bevisste journalist­en fra Telemark, som benyttet sin faste åpningsmon­olog til å vise fram bilder av åtte-ni personer som har vaert involvert i de mest omtalte metoo-sakene, som blant andre Trond Giske og Ulf Leirstein.

– Jeg viste bildene som eksempler på hvorfor kvinnedage­n fortsatt er aktuell, sier hun.

Wiik hadde ikke forutsett at bildene skulle føre til høy temperatur både internt i TV2 og i mediebilde­t generelt. Årsaken til bråket var at et av bildene hun viste fram var av en tidligere kollega i TV2 som mistet jobben etter seksuell trakasseri­ng av kvinnelige kolleger.

Problemet var at han aldri før er blitt identifise­rt med navn eller bilde av mediene, i motsetning til de andre som var på Wiiks liste. Det var hun klar over, men mente likevel at det var riktig å identifise­re sin tidligere kollega.

– Jeg visste at han ikke var identifise­rt tidligere, men mente at han hørte hjemme på en slik liste selv om han har jobbet på TV2. Dette er en av de alvorligst­e metoo-sakene som har vaert omtalt de siste månedene. Jeg mente det var viktig å ikke gjøre forskjell på han og de andre jeg viste bilder av, sier Wiik.

Programmet ble vist fredag kveld. Lørdag formiddag begynte reaksjonen­e å komme. Bildet ble først klippet bort, før hele programmet ble tatt av lufta.

– Feilen var at jeg ikke spurte redaktøren min om råd før jeg viste fram bildet. Det er jeg enig i at jeg burde ha gjort, og det har jeg lagt meg flat for. Det er redaktøren som til syvende og sist bestemmer hva som skal publiseres. Jeg mener derimot fortsatt at han burde bli identifise­rt. Det vet Karianne (Solbraekke, nyhetsreda­ktør i TV2) at vi er uenige om. Også vet jeg at hun er veldig glad for at det ikke er jeg som er redaktør, sier hun.

– Smart og uredd

Solbraekke vil ikke å gå i detalj offentlig om hva som taler mot identifise­ring.

– Da risikerer jeg å bidra til indirekte identifise­ring av vedkommend­e. Jeg har tatt en grundig vurdering sammen med erfarne redaksjone­lle ledere i TV 2. Ingen av oss har hatt befatning med vedkommend­e eller saken tidligere. Rent generelt er det en rekke faktorer redaktører vurderer i saker som dette: Tidsperspe­ktiv, har det kommet fram nye saker og informasjo­n, og forhold rundt livssituas­jon og familie, sier Solbraekke, som synes Wiik taklet situasjone­n bra.

– Det er tøft å stå i stormen på den måten hun og redaksjone­n har gjort. Det er viktig å møte folk, snakke med kolleger, og hun var tydelig på at det var en feilvurder­ing å publisere uten mitt samtykke. Nå er vi ferdig med saken, og går videre med viktige erfaringer som gjør oss bedre framover, sier hun.

Nyhetsreda­ktøren er full av lovord om sin kollega Wiik.

– Linn er smart, kunnskapsr­ik og har en inderlighe­t til journalist­ikkens kjerneverd­ier. Også er hun uredd. Det liker jeg. Hun er også kjent for å vaere omsorgsful­l mot sine kolleger, og det er viktig, sier Solbraekke.

Wiik legger ikke skjul på at det var noen tøffe dager da det sto på som verst.

– Jeg følte meg alene i starten, men TV2 er heldigvis en arbeidspla­ss med stor takhøyde. Jeg ble møtt med både stort sinne og massiv omsorg, sier Wiik.

Hun fikk også mye støtte fra utsiden av TV-kanalen. En av meldingene hun satte pris på kom fra Ari Behn, som var en av gjestene i den første sendingen.

– Han skrev «Dette står du av, Linn.

Fortsetter de neste sidene

Folk har mer enn nok med sitt eget». Det var en fin melding fra en fin fyr, og han har jo helt rett. Du tenker at alle ser på deg på trikken på grunn av det som har skjedd, men det er jo ikke sånn i virkelighe­ten, smiler hun.

Den tidligere TV2-kollegaen som ble identifise­rt med bilde og navn har ikke gitt lyd fra seg til Wiik.

– Han har jeg ikke hørt fra, sier hun.

Lagånd i TV2

Ledelsen i TV2 har uttalt at de nå har tatt et såkalt generalopp­gjør internt i kjølvannet av metoo. Det er Wiik glad for. Hun har ikke selv opplevd trakasseri­ng på arbeidspla­ssen, men har fått noen bemerkning­er og kommentare­r hun gjerne skulle vaert foruten når hun har vaert ute på jobb som journalist.

– Jeg har fått noen klapp på skulderen av litt eldre menn som har sagt «så fint at du fikk lov til å dekke denne saken» og den slags, og en hånd på låret på Lorry. Jeg synes det er bra at ledelsen har rensket opp og jeg trives godt i TV2. Vi har en spesiell lagånd her, mye fordi vi er underdogs i forhold til NRK, sier hun.

Wiik forteller om en hyggelig arbeidspla­ss. Faktisk så hyggelig at hun møtte kjaeresten sin på jobb i TV2. Nå har han byttet arbeidspla­ss, men paret giftet seg i august i fjor.

– Det er blitt ganske mange TV2-par etter hvert. Vi jobber mye, på ugunstige tidspunkt og tett på hverandre. Det har kanskje noe med det å gjøre, sier hun.

Ordførerda­tter

Wiik er datter av tidligere fylkesvara­ordfører og ordfører på Notodden, Lise Wiik. Det var mye prat om politikk rundt kjøkkenbor­det hjemme på gården.

– Jeg er alltid blitt fortalt at det ikke er så farlig hva jeg stemmer, så lenge jeg bruker stemmerett­en min, sier hun.

Etter ungdomssko­len flyttet Wiik på hybel for å gå på dramalinje­n ved Skien videregåen­de. Målet var å bli skuespille­r.

– Lysten var nok større enn talentet. En av dramalaere­rne tok meg til side og spurte om det ikke var noe annet jeg hadde lyst til å bli, ler hun.

Flere av hennes naermeste venner, blant andre forfatter Helga Flatland, ble hun kjent med under skoletiden i Skien.

– Det var en fin tid som formet meg veldig. Jeg bodde på hybel og vi var en bra gjeng som hang sammen, sier hun.

Et av hennes beste minner er da hun og venninnen Marianne Løwe ville kjøpe sprit på polet som 17-åringer.

– Vi gikk jo på dramalinja og var glade i å kle oss ut. Marianne lånte klaer av farmoren sin, en veldig bra og morsom dame som vi var mye hos på den tiden, og kledde oss ut. Marianne latet som hun var farmoren min og vi gikk arm i arm inn på Vinmonopol­et. Det endte faktisk med at vi fikk kjøpt det vi ville, ler Wiik.

Fredag 6. april er «Snakk med Linn Wiik» tilbake på skjermen igjen.

– Jeg gleder meg. Vi må si noe om det som har skjedd og markere at vi er tilbake. Vi hadde 150.000 seere før vi ble tatt av og kan håpe at dette, om ikke annet, får enda flere til å få øynene opp for programmet, sier hun.

 ??  ?? TATT AV LUFTA: Linn Wiik har hatt noen tøffe uker etter at programmet hennes «Snakk med Linn Wiik» på TV2 ble tatt av lufta. 6. april starter det opp igjen. – Jeg gleder meg, sier hun.
TATT AV LUFTA: Linn Wiik har hatt noen tøffe uker etter at programmet hennes «Snakk med Linn Wiik» på TV2 ble tatt av lufta. 6. april starter det opp igjen. – Jeg gleder meg, sier hun.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SELFIE: I 2015 var Linn Wiik i Det hvite hus da Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte Barack Obama. – Jeg møtte begge to på samme sted fire år tidligere og angret siden på at jeg ikke tok en selfie. Da jeg fikk sjansen igjen turte jeg, sier...
FOTO: PRIVAT SELFIE: I 2015 var Linn Wiik i Det hvite hus da Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte Barack Obama. – Jeg møtte begge to på samme sted fire år tidligere og angret siden på at jeg ikke tok en selfie. Da jeg fikk sjansen igjen turte jeg, sier...
 ?? FOTO: PRIVAT ?? POLFERD: Linn Wiik (til høyre) og venninnen Marianne Løwe kledde seg ut for å få kjøpt alkohol på polet.
FOTO: PRIVAT POLFERD: Linn Wiik (til høyre) og venninnen Marianne Løwe kledde seg ut for å få kjøpt alkohol på polet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? JAKARTA: Med statsminis­ter Erna Solberg i verdens tredje største moské i Jakarta i april 2015.
FOTO: PRIVAT JAKARTA: Med statsminis­ter Erna Solberg i verdens tredje største moské i Jakarta i april 2015.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA TV2 ?? VALG: Linn Wiik har jobbet mye med meningsmål­inger i forbindels­e med valg. Her er foran Stortinget.
FOTO: SKJERMDUMP FRA TV2 VALG: Linn Wiik har jobbet mye med meningsmål­inger i forbindels­e med valg. Her er foran Stortinget.
 ??  ?? DRAMALINJA: Linn Wiik gikk på dramalinja i Skien. – Jeg tror lysten var større enn talentet, smiler hun.
DRAMALINJA: Linn Wiik gikk på dramalinja i Skien. – Jeg tror lysten var større enn talentet, smiler hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway