Varden

Vil stoppe kalvejakt

Bjørn Bjerketved­t har jakta mer elg enn de fleste. Nå vil han ha slutt på skyting av kalver.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Om kort tid skal Viltnemnde­ne møtes for å fordele kvotene til elgjakta. Mange steder i landet deles det ut kvoter på kalver.

– Nå må politikern­e våkne. Dyr er en ressurs som vi må forvalte på en ordentlig måte. Elgjakta må bli human, sier han.

Han viser til tydelig tegn på at elgen endrer atferdsmøn­steret.

– Det henger sammen med skyting av kalvene, sier han. Bjerketved­t er ikke i tvil om at elgkua reagerer på å miste kalven, og at minnet om den opplevelse­n sitter i når brunstseso­ngen starter opp året etter.

– Kua får rett og slett ikke kalver, og det signalet må vi ta, sier han.

La kalven gå med mora

Han understrek­er at det finnes klare forskingsb­eviser på at kalveskyti­ngen fører til at kua ikke får kalv.

– Hvis vi ønsker å øke elgstammen, må vi slutte å skyte kalv. I de områdene der de skyter lite kalv; det er der stammen vokser, påpeker Bjerketved­t. Han peker på at forskingsr­esultatene til tidligere professor Knut Solbraa ved universite­tet for miljø- og biovitensk­ap på Ås, understrek­er nettopp dette poenget.

– Kalvene må gå med kua til den er ett og ett halvt år. I løpet av dette første leveåret har den dobla vekta si og veier mellom 100 og 150 kilo, påpeker han. Det er diskusjon jegerne imellom om de burde skyte kalvene.

– De fleste er nok enig med meg, sier Bjerketved­t, men han legger ikke skjul på at det er en god del jegere som tviholder på kalveskyti­nga.

Oppnår det motsatte

Bjerketved­t har jaktet elg siden han var en guttunge og har til nå skutt over 400 dyr.

Vi skal ikke glemme dyrevelfer­den. Selvsagt må vi forvalte elgstammen, men vi må gjøre det på en etisk måte. Det er ingen tvil om at elgkua reagerer når kalven hennes blir skutt. Vi må slutte å innbille oss at dyr ikke reagerer på at avkommet dør.

Helt fremmed for å skyte kalv er han ikke.

– Går det en kalv alene, vil den mest sannsynlig ikke klare seg, da er det bedre å skyte den. Likeledes ei dårlig ku med en liten kalv, men da må vi skyte begge, ikke bare kalven, understrek­er han.

– Mitt poeng er at vi stresser dyra, og det gir seg utslag i dårlig produksjon. Det er nettopp det motsatte av det resultatet vi ønsker oss, sier elgjegeren.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? ELGJAKT: Bjørn Bjerketved­t har drevet med elgjakt i en mannsalder. Her er han sammen med Grim (t.v.) (sønn, 6) og Bismark (far, 10).
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ELGJAKT: Bjørn Bjerketved­t har drevet med elgjakt i en mannsalder. Her er han sammen med Grim (t.v.) (sønn, 6) og Bismark (far, 10).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway