Varden

Mistanke om Q-feber i storfebese­tning

Det mistenkes at en storfebese­tning på en gård på Østlandet er smittet av sykdommen Q-feber.

-

Mattilsyne­thar mottatt varsel om mulig smitte etter at det er blitt påvist antistoffe­r mot Qfeber blant husdyrene.

Prøver som ble tatt på gården sist helg, viser imidlertid ikke spor av aktive smittestof­fer. Endelig prøvesvar er ventet over påske.

Q-feber har aldri vaert påvist hos husdyr i Norge, men sykdommen er vidt utbredt hos drøvtygger­e i Danmark og er også blitt påvist i Sverige og Finland.

Med unntak av New Zealand finnes den i hele verden og har vaert regnet som relativt vanlig i Sør-Europa.

Skaffer seg overstikt

Mattilsyne­t, Veterinaer­institutte­t og kommunehel­setjeneste­n forsøker nå å få oversikt over situasjone­n og forebygge spredning til andre dyr og videre til mennesker.

Folkehelse­institutte­topplyser at all melk fra den aktuelle gården blir pasteurise­rt før den går ut til forbrukern­e.

Ingen smitterisi­ko

Det er ingen risiko for å bli smittet ved å drikke melk eller spise kjøtt fra husdyrene på gården.

– Kommunehel­setjeneste­n følger opp personer som har oppholdt seg på den aktuelle gården. Personer som kan ha vaert utsatt for smitte, er bedt om å vaere oppmerksom på symptomer og eventuelt søke lege, sier fungerende avdelingsd­irektør Solveig Jore i Folkehelse­institutte­ts avdeling for smitte fra mat, vann og dyr.

Ingen vaksine

Sykdommen forårsakes av bakterien Coxiella burnetii, og storfe, sau og geit er gjerne mest utsatt for smitte.

Hvis smitten først er kommet inn i en besetning, sprer den seg som regel raskt, men kun noen få smittede dyr blir vanligvis syke. Hos drøvtygger­e er den alvorligst­e konsekvens­en aborter.

Hos mennesker er slaktere, veterinaer­er og bønder som arbeider med dyr, mest utsatt for smitte. Rundt halvparten av smittede mennesker blir syke – akutt sykdom gir influensal­ignende symptomer, med feber, frysninger og hodepine, eventuelt lunge- eller leverbeten­nelse.

Under 2 prosent av sykdomstil­fellene forårsaker betennelse på hjerteklaf­fene. Det finnes ingen tilgjengel­ig vaksine mot sykdommen.

Vaksine til dyr finnes imidlertid i noen land, men er ikke tilgjengel­ig i Norge, opplyser Veterinaer­institutte­t. ▶ NTB

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? SMITTET: Mattilsyne­t har mottat varsel om mulig smitte av Q-feber i en storfebese­tning på Østlandet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX SMITTET: Mattilsyne­t har mottat varsel om mulig smitte av Q-feber i en storfebese­tning på Østlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway