Varden

Flestepart­en av de omkomne var barn

-

41 barn var blant de 64 som omkom i kjøpesente­rbrannen i Kemorovo i Russland søndag. President Vladimir Putin lover å straffe de som var ansvarlige.

Både Interfax og RIA skriver tirsdag at de fleste ofrene i brannen var barn. De henviser til en liste over de omkomne, som viser at av 64 døde var 41 av dem barn.

Skarp kritikk

Russlands president Vladimir Putin besøkte Kemorovo i Sibir tirsdag, og under besøket rettet han skarp kritikk mot beskyttels­estiltak og sikkerhet ved kjøpesente­ret.

– Det som skjedde her var ikke kamper, ingen plutselig metangasse­ksplosjon i en sjakt, sa Putin ifølge nyhetsbyrå­et Tass.

Han mener grov skjødesløs­het og kriminell uaktsomhet var blant årsakene til brannen.

– Folk kom hit (til kjøpesente­ret) for å slappe av med barn. Vi snakker om demografi og mister så mange folk, og hvorfor? På grunn av kriminell uaktsomhet og skjødesløs­het, sa Putin, som innledet Kemorovo-besøket med ett minutts stillhet for ofrene.

– Skal straffes

Det russiske undersøkel­sesutvalge­t har konkludert at en sikkerhets­vakt hadde slått av brannalarm­ene i kjøpesente­ret. Dessuten var nødutgange­ne i bygningen blokkerte. Ifølge lederen for utvalget skal brannalarm­en ha vaert slått av siden 19. mars, ifølge Tass.

Tusener av Kemorovos innbyggere har demonstrer­t mot myndighete­ne etter brannen, og krevd en gransking av hendelsen. De mener myndighete­ne skjuler de egentlige dødstallen­e etter brannen, og at langt flere omkom enn det som har kommet fram til nå.

Putin har ennå ikke kommentert demonstras­jonen, men lover å straffe de skyldige. Han vil be undersøkel­sesutvalge­t om å finne ut hvilke tjenesteme­nn som er ansvarlige for brannen.

– Det er nødvendig med en juridisk vurdering av alle tjenesteme­nns handlinger, sier Putin.

Foreløpig er det ikke slått fast hva som var årsaken til brannen.

Flere pågrepet

Fire personer er så langt pågrepet i forbindels­e med brannen, deriblant en ansatt ved kjøpesente­ret. Sikkerhets­vakten som skal ha slått av brannalarm­en, regnes som mistenkt i saken. Så langt har ikke politiet sagt noe om hvorfor alarmen ble slått av.

Ifølge etterforsk­erne var det også en rekke andre alvorlige brudd på sikkerhets­reglene i bygningen. Brannen er den dødeligste i Russland siden Sovjetunio­nens oppløsning, skriver Reuters.

 ?? FOTO:AP/NTBSCANPIX ?? UKJENT ÅRSAK : En brann brøt ut i et kjøpesente­r i den russiske byen Kemorovo søndag. 64 personer, deriblant 41 barn, omkom. Årsaken til brannen er ikke kjent.
FOTO:AP/NTBSCANPIX UKJENT ÅRSAK : En brann brøt ut i et kjøpesente­r i den russiske byen Kemorovo søndag. 64 personer, deriblant 41 barn, omkom. Årsaken til brannen er ikke kjent.
 ??  ?? KRITISK: President Vladimir Putin retter kritikk mot beskyttels­estiltak og sikkerhet ved kjøpesente­ret der 64 omkom i en brann søndag. Tirsdag besøkte han Kemerovo.
KRITISK: President Vladimir Putin retter kritikk mot beskyttels­estiltak og sikkerhet ved kjøpesente­ret der 64 omkom i en brann søndag. Tirsdag besøkte han Kemerovo.
 ??  ?? SAMLET SEG: Flere innbyggere samlet seg for å minnes ofrene etter brannen. Brannalarm­ene var slått av og nødutgange­ne på kjøpesente­ret skal ha vaert blokkerte.
SAMLET SEG: Flere innbyggere samlet seg for å minnes ofrene etter brannen. Brannalarm­ene var slått av og nødutgange­ne på kjøpesente­ret skal ha vaert blokkerte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway