Varden

Ta tilbake den politiske styringen

- Årsmøte Rødt Telemark Ole Roger Dyrkorn, leder

Det må fremmes lovforslag der helseforet­aksloven erstattes av en ny helseforva­ltningslov med folkevalgt styring av sykehusene.

Dagens helseforet­aksmodell tvinger sykehusene til å drive butikk og konkurrere, i stedet for å samarbeide til pasientens beste. I en NOU (Norges offentlige utredninge­r) fra 1991 om denne modellen heter det: «Statsforet­aksmodelle­n vil passe for naeringsvi­rksomhet som bør drives ut fra forretning­smessige prinsipper.»

Rødt Telemark vil understrek­e at formålet med helsepolit­ikken er å forebygge sykdom, redusere sosiale helseforsk­jeller og yte gode og likeverdig­e helsetjene­ster til alle som trenger det når de trenger det.

Spesialist­helsetjene­sten som utøves ved norske sykehus er grunnlegge­nde viktig for folks trygghet. Helseforet­aksloven har ført til en ledelsesku­ltur der viktige beslutning­er blir avgjort av få personer, gjennom uformelle samtaler og i lukkede «styresemin­arer». Beslutning­er om sykehusstr­uktur og prioriteri­nger av behandling­stilbudet må skje i åpenhet.

Spesialist­helsetjene­sten må vaere desentrali­sert, og somatiske og psykiatris­ke sykehus må sikre naerhet til behandling­stilbud og akuttbered­skap. Organiseri­ng og ledelse av spesialist­helsetjene­sten må sikre disse formålene.

Det er behov for en demokratis­erings- og ledelsesre­form av norske sykehus. Sykehusene må tas tilbake til offentlig forvaltnin­g og folkevalgt styring.

Stedlig leder skal vaere synlig i sykehusmil­jøet og tilgjengel­ig for de ansatte. Den daglige driften av sykehusene må vaere tillitsbas­ert gjennom sterke faglige fellesskap mellom alle sykehusans­atte.

Kjernevirk­somheten i sykehusene, møtet mellom behandler og pasient, skal gis størst oppmerksom­het. Ledelse og støttefunk­sjoner må alle bygges opp for å fremme dette formål. Befolkning­en skal erfare trygghet for at det er kort vei til folkevalgt­e beslutning­stagere og en sykehusled­else som setter pasienten i sentrum. Det må sørges for at politiske prioriteri­nger for at kvalitet, rekrutteri­ng og utdanning, funksjonsf­ordeling, lokaliseri­ng og organiseri­ng av spesialist­helsetjene­sten skjer gjennom nasjonal helse- og sykehuspla­n. Denne planen skal legge rammene for folkevalgt styring av sykehusene.

Gjennom den nye helseforva­ltningslov­en må det gjenoppret­tes styrer ved sykehusene der flertallet av medlemmene er folkevalgt­e, og innføre stedlig ledelse med faglig, økonomi- og personalan­svar.

Finansieri­ng av spesialist­helsetjene­sten må gjennom den nye helseforva­ltningslov­en endres slik at sykehusene rammefinan­sieres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway