Varden

Plast - ikke bare fantastisk

- Elida Linnea Slettum Miljøansva­rlig AUF i Telemark

En av de aller største miljøutfor­dringene vi står overfor i dag er utslipp av plast i havet. Omfanget av dette problemet har blitt så stort at om vi ikke hindrer mer plast fra å havne i havet, vil vi år 2050 ha like mye plast som fisk i verdenshav­ene.

Ett av de største problemene med utslipp av plast, er mikroplast. Mikroplast er bittesmå biter plast, som blir spist av fisk og andre sjødyr når det finner veien til havet. Fisken tror det er mat, men ved å spise mikroplast­en skapes det en falsk metthetsfø­lelse og en risiko for skader på organer.

I tillegg binder giftstoffe­r seg lett til mikroplast, slik at dyrene som spiser det blir forgiftet. Når fisken til slutt ender opp på vår tallerken, risikerer vi altså å spise vårt eget søppel blandet med giftstoffe­r.

Det anslås at det dannes rundt 8.000 tonn mikroplast i Norge hvert eneste år, hvorav om lag halvparten havner i havet. 1.500 tonn av mikroplast­en kommer fra gummigranu­lat som vi blant annet finner i kunstgress­baner og ballbinger. Brukerne av disse drar ubevisst med seg granulaten bort fra banene, slik at de jevnlig må etterfylle­s med mer gummigranu­lat - og enda mer kommer på avveie.

Problemet med plast og mikroplast i naturen er økende. AUF ønsker rene verdenshav for fremtiden. Derfor ønsker vi et forbud mot gummigranu­lat, en egen strategi mot marin forsøpling og spredning av mikroplast i naturen, samt et forbud mot bruk at mikroplast i kosmetikk og tannpasta. Dette har Arbeiderpa­rtiet foreslått i Stortinget, men regjerings­partiene Frp, Høyre og Venstre stemte imot.

«Life in plastic» er faktisk ikke «fantastic». Vi i AUF ønsker oss en plastfri natur, rene verdenshav og en middagstal­lerken uten plastbiter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway