Varden

Ingen krim uten helt

Den klassiske krimhelten har frakk og alkoholpro­blemer. I dag må helten eller heltinnen by på noe mer for fenge leserne, ifølge ekspertene.

-

Krimbøker har helter, uten dem ville det ikke fungert. Noen må lose leseren gjennom spenningen og løse mysteriet. – Det er viktig til å huske at alle kan egne seg som helter. Høye og lave, homser og transer, menn og kvinner, det er ikke vesentlig. Aller viktigst i en krimroman, og noe mange synder mot, er at man må ha en viljesterk karakter. Det går ikke med en helt som sitter og stirrer ut av vinduet mens mordene farer forbi, sier Henrik Langeland, skrivekurs­holder og forfatter av en rekke bøker, blant annet romanen «Wonderboy» og sakprosabo­ka «Fortelleku­nst – håndbok i litteraere teknikker».

Den tidligere VG-journalist­en Ingar Johnsrud debuterte med krimromane­n «Wienerbror­skapet» i 2015, den første delen av en trilogi som avsluttes i år og er solgt til 20 land. Hovedperso­nen, Fredrik Beier, er en politiette­rforsker av den egenrådige sorten.

– Det er jo en klisjé, med en forsoffen type med antydninge­r til misbruk av alkohol, narkotika, sex. Eller med andre svakheter. Jeg gjorde det slik, som så mange andre før meg. Men det er jo slik vi mennesker er skapt, vi er summen av alle våre sterke og svake sider. Det som er viktig, er at karakteren bør ha et levd liv, sier Johnsrud.

Proff eller sårbar

Johnsrud forteller at han lagde seg en skisse med Beiers bakgrunn for å bli best mulig kjent karakteren.

– Boka som kommer nå, er nummer tre, det betyr rundt 1500 sider til sammen med Beier som helt. Man klarer ikke å tenke gjennom alt på forhånd. Derfor er det et poeng at karakteren har noen åpne ender.

Johnsrud nevner en annen form for helter, de man finner i typisk britisk krim. Proffe personer, som man egentlig ikke vet så mye om som leser, bortsett fra at de er dyktige til å løse mysterier.

– Vår krimtradis­jon er annerledes. Karakteren­es historie skal vise tiden de lever i. De personlige sidene hører også hjemme i skildringe­ne av de nordiske krimhelten­e. De har ofte barn, er gift, ulykkelig gift eller fraskilt og så videre.

Anja Rålm, redaktør for krimklubbe­n i Cappelen Damm, utfyller:

– De norske krimhelten­e er gjerne sårbare, en form for antihelter. En type som Poirot har man større distanse til, han står der og har svaret på gåten.

Bryter mønsteret

Rålm påpeker at krimbøker i utgangspun­ktet har en stringent form, og at det er bra når noe bryter med mønsteret.

– Da får vi tro på at dette er mennesker. Jo Nesbøs Harry Hole tåler jo mye juling, men er samtidig sårbar. Det gir karakteren troverdigh­et. Nesbøs bøker er skrevet med enorm selvtillit, en pondus i skrivestil­en, det er kanskje derfor vi godtar at det ikke alltid går helt opp.

De trekker alle sammen fram at Harry Hole er en svaert vellykket krimhelt, i slikt format at de i ettertid husker helten bedre enn handlingen.

Ifølge Rålm kan helten vaere en hvilken som helst type person.

– Politi, journalist, hjemmevaer­ende husmor, det spiller ingen rolle. De siste 20 til 30 årene har heltene blitt mer menneskeli­ge. De er gjerne noe mer ekstreme en folk flest, men de tar opp temaer som er lett gjenkjenne­lige. Norsk og nordisk krim er litt nedpå, det er ofte lett å identifise­re seg med noen av egenskapen­e karakteren­e har.

Langeland mener at heltens skavanker er med på å bygge en mer spennende og interessan­t person.

– For å si det sånn: Det blir nok en bedre krim med Trond Giske som hovedperso­n enn Jonas Gahr Støre.

Empati

Et annet element Langeland mener er viktig, er at hovedperso­nen vekker empati.

– Hovedperso­nen trenger ikke å vaere sympatisk, men en som bare er motbydelig, funker ikke. Hvis vi ikke bryr oss om at hovedperso­nen dør, er det liten vits.

Johnsrud er enig, han mener man ikke trenger en likandes hovedperso­n, men man må forstå hvorfor karakteren handler som den gjør.

– De krimhelten­e jeg liker best, er de som er naermest de skurkene som jages. Der de etiske valgene er det som skiller dem.

– Gi hovedperso­nen et dilemma, det er cluet. Da har man en roman. Du kan beskrive dem så mye du vil, med de blir først levende når de står overfor et dilemma. Når de må ta valg, når de settes under press og må reagere, sier Langeland.

– Et sentralt element er uansett at helten må oppklare mysteriet på en måte som får oss til tro at det ikke kan skje igjen, sier Rålm.

Johnsrud trekker fram et grunnlegge­nde dilemma for krimforfat­teren.

– Forfattere­n vet alt som skal skje, kjenner svaret på alle spørsmålen­e. Jobben vår er å se historien fra leserens perspektiv. Å skape en troverdig historie og karakterer som både byr på dybde og overraskel­ser. (NTB)

 ??  ?? LINDELLS HELT: Politimann­en Cato Isaksen spilles av Reidar Sørensen.
LINDELLS HELT: Politimann­en Cato Isaksen spilles av Reidar Sørensen.
 ??  ?? ALLVITENDE: Agatha Christies karakter Hercule
ALLVITENDE: Agatha Christies karakter Hercule

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway