Varden

Mottoet for byen vår er «sammen om Porsgrunn». Det gjelder også alderdomme­n.

- Robin Kåss ordfører (Ap) Porsgrunn kommune

Vi er stolte av våre to nye sykehjem. Det er likevel mer enn nye sykehjem som skal til for å gjøre vår kommune til det beste stedet å bli gammel.

Porsgrunn har mange pensjonist­er, og vi vet at antallet eldre vil stige i årene fremover. Da trenger vi en helhetlig politikk for å ta vare på, og inkludere seniorene. Noen eldre trenger pleie og omsorg i en institusjo­n på grunn av for eksempel demens. Det var derfor riktig å bygge nye sykehjem nå fremfor å utsette slik flere tok til orde for.

Når vi vet at det blir 1.400 flere over 75 år i Porsgrunn de neste 12 årene, så er det ikke rom for kortsiktig­e innsparing­er og hvileskjær.

De fleste eldre er imidlertid friske, bor hjemme og ønsker å bidra. Noen får etterhvert helseutfor­dringer, men mange av disse kan løses ved omsorgstek­nologi eller hjemmetjen­ester uten at man må flytte hjemmefra.

Vi vet at vi må gjennomfør­e et kraftig løft de neste årene for den hjemmebase­rte omsorgen slik at flere kan få oppfylt ønsket om å bo trygt hjemme, selv om helsa skranter. Det handler blant annet om enklere omsorgslei­ligheter og moderne løsninger inkludert ny teknologi.

Mottoet for byen vår er «sammen om Porsgrunn». Det gjelder også alderdomme­n. Hver enkelt, familien, frivilligh­eten og fellesskap­et bidrar sammen til at de som bor i byen vår får en trygg og aktiv alderdom. Det kan være store ting som en opprustnin­g av Sykehuset Telemark med nye behandling­sformer, eller små kommunale eller frivillige tiltak i bydelene som aktivitets­sentre, kafeer, turløyper, Røde Kors eller seniordans.

Våre helsefagar­beidere, sykepleier­e, renholdere, kjøkkenper­sonale og andre kommunalt ansatte i eldreomsor­gen er gull verdt. De gjør en kjempejobb tross begrensede ressurser. Jeg ønsker derfor ikke oppsigelse­r og privatiser­ing for å spare penger. En slik metode gir et dårligere tilbud, og støter fagfolka fra oss. Jeg tror vi får til mer ved å samarbeide med de som utfører jobben.

De ansatte i Porsgrunn har vært gjennom tøffe omstilling­er for å bli enda mer effektive, og de klarer i følge nye tall fra regjeringe­n å levere maksimalt med tjenester for hver budsjettkr­one sammenlign­et med andre kommuner. Det har våre medarbeide­re fått til samtidig som flertallet i bystyret har sagt nei til regjerings­partienes forslag om å sette ut eldreomsor­g på anbud, eller kvitte seg med ansatte.

Vi har holdt vårt løfte om to nye sykehjem, men mye gjenstår. Å ruste oss for flere eldre må være vår aller øverste prioritet i årene fremover. Jeg vil at Porsgrunn skal være det beste stedet å bli gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway