Varden

Porsche feirer 70 år

- Morten Abrahamsen, NTB

Porsche åpner en ny utstilling som markerer at det er 70 år siden starten. 8. juni 1948 ble den aller første bilen fra produsente­n godkjent, en prototyp med chassisnum­mer 356–001.

– Budskapet i vår utstilling er innovasjon­sånd, som gjennom 70 år har gjort Porsche til en av verdens mest lønnsomme bilproduse­nter. Vi skal ta med dette videre inn i framtiden, sier Achim Stejskal, sjefen for Porsche Museet.

Utstilling­en består av ti forskjelli­ge temaer som skal vise forskjelli­ge sider av merkets historie og milepæler – fra den første bilen til neste års store nyhet, Mission E, som blir Porsches første helelektri­ske bil.

Blant de andre kjøretøyen­e på utstilling­en er en 911 som ble produsert i mai i fjor, som eksemplar nummer én million av 911.

Rosa

Motorsport har hele tiden vært en sentral del av utviklinge­n og satsingen til Porsche, og de har viet dette god plass. Blant annet vises bilen som fikk tilnavnet «Pinkpig» grunnet et heller originalt sponsordes­ign. Det er en 917/20 racingbil som brukt rundt på slutten av 60-tallet og begynnelse­n av 70-tallet.

Porsche Boxster trekkes fram som en modell som var med på å redde merket i en tid da selskapet hadde økonomiske problemer. Den kom på markedet i 1996.

Lønnsomt

Porsche kunne nylig melde at de i 2017 leverte 246.375 biler, det høyeste antallet i selskapets historie. Omsetninge­n var på 23,5 milliarder euro, tilsvarend­e 223 milliarder kroner.

– Med en driftsmarg­in på 17,6 prosent er Porsche blant de aller mest lønnsomme bilproduse­ntene i verden, sa Lutz Meschke, nestleder i Porsches styre, under resultatfr­emleggelse­n.

Jubileumsu­tstillinge­n holdes i Berlin og er åpen til og med 31. mai.

 ?? BEGGE FOTO: PORSCHE ?? ÉN MILLION: I fjor rundet Porsche én million produserte av 911-modellen. Jubileumsb­ilen er denne i grønt.
BEGGE FOTO: PORSCHE ÉN MILLION: I fjor rundet Porsche én million produserte av 911-modellen. Jubileumsb­ilen er denne i grønt.
 ??  ?? FØRST: Dette er den aller første Porsche-modellen som ble godkjent, for 70 år siden.
FØRST: Dette er den aller første Porsche-modellen som ble godkjent, for 70 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway