Varden

Bemannings­norm i barnehager bekymrer

- Adm.dir., PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd)

PBL har advart på det sterkeste mot konsekvens­ene av en bemannings­norm i barnehagen­e, men er ikke motstander av normen.

Etter at regjeringe­n før helgen la frem lovforslag­et om nasjonal bemannings­norm for barnehagen­e, publiserte Varden en NTB-artikkel der det fastslås at «PBL (Private Barnehager­s Landsforbu­nd) har motsatt seg innføringe­n av en bemannings­norm». Det er ikke riktig.

Det PBL har gjort, er på det sterkeste å advare mot konsekvens­ene av å innføre bemannings­normen i dagens finansieri­ngssystem.

I dag varierer tilskudden­e til en gjennomsni­ttlig privat barnehage med opp til fire millioner kroner per år i kommunene med høyest og lavest sats for tilskudd. I tillegg får private barnehager tilskudd basert på to år gamle kostnader i de kommunale barnehagen­e. Samtidig stilles det de samme kravene til kvalitet og innhold.

En medlemsund­ersøkelse vi gjorde i februar viser at 1 av 4 små barnehager ikke vil ha grunnlag for videre drift dersom nye normer innføres i dagens system for finansieri­ng.

Det er nasjonale krav til drift av barnehagen­e, men lokal finansieri­ng. Dette gir uholdbare og uhåndterba­re forskjelle­r i finansieri­ng for barnehager som ellers er like. Derfor mener PBL at en nasjonal norm for bemanning i barnehagen­e må følges opp av en nasjonal norm for finansieri­ng.

Arild M. Olsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway