Varden

Ed kunne fått Rolling Stones til Telemark

Han ble musikkfrel­st av Elvis, ble Keith Richards personlige assistent, var backstages­jef under OL og har i 20 år hentet verdens bluesstjer­ner til Notodden.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

▶ Ed Murphy er New York’eren som til slutt slo livsrot på Hjuksebø som bookingsje­f og produksjon­smanager for bluesfesti­valen (the bluesfest). Nå er 66-åringen (67 i juni) klar for å gjøre det han aller helst vil – nyte pensjonist­årene sammen med kona og bruke mye tid på sine to døtre og tre barnebarn.

Kjøpte gitarer til gutta i gata

På Livescenen i blueshuset forteller Ed Murphy kortversjo­nen av et rockete liv som musiker, konsertpro­dusent, manager og bookingsje­f.

– En av røttene som går langt ned i livet mitt er scenen da jeg satt mellom mor og far i en -52 Chevrolet utenfor flyplassen og ventet på min søster. Ut av radioen «skriker» plutselig en mann ved navn Elvis. Jeg fikk klar beskjed om at det ikke var noe å høre på, men jeg syntes det var utrolig kult. Siden har jeg egentlig viet hele livet mitt til musikk.

– På 60-tallet hadde vi en na- bo med penger i New York som kjøpte akustiske gitarer til gutt i gata. Vi lagde garasjeban­d i kjelleren, og bandet Swift’s Premium (produsent av delikatess­evarer) holdt på helt til high school. Det var akkurat tiden da bandkultur­en tok over. Tidlig Beach Boys og etter hvert Beatles og Stones ble inspirator­er.

Selv var unge Ed Murphy aller mest interesser­t i tekstene og å skrive selv. Forsøkene på å være en alvorlig jusstudent og deretter kunststude­nt endte med at han ble leder for studentorg­anisasjone­n som drev med musikk og arrangemen­ter.

Drømmen raste sammen

På 70-tallet var unge Ed på vei opp og fram som musiker. Det første han til California.

– Ja, det var 5–6 fantastisk­e år sammen med gjengen. Vi dro til slutt til California og spilte inn materiale til ei plate. Drømmen raste sammen da det viste seg at produsente­n hadde planer om å skifte ut deler av besetninge­n og gjøre oss til et backingban­d. Jeg sa takk for meg. Det ble porten inn til den rollen jeg har nå.

Gjennom den senere assistente­n og personlige manageren til Bob Dylan startet Ed sin karriere som manager og konsertarr­angør. Han ble nestleder i selskapet som arrangerte turneer for band som Chicago, Fleetwood Mac, The Rolling Stones og Bob Dylan. Etter hvert begynte han for seg selv og var en periode Keith Richards personlige assistent. De utviklet et nært vennskap.

Kunne fått Stones

– De som kjenner din sterke link til Stones lurer jo. Har det vært nær en Notodden-konsert?

– Vi kunne fått Stones for noen år tilbake da de ønsket å spille utenfor Oslo. Problemet var at da ville alt dreid seg om Stones-konserten, og vi måtte bygd en egen arena for rundt 40.000. Det ble til at vi ikke gikk for den muligheten.

– Men du, hvordan kom du egentlig til Norge?

– I -78 måtte jeg ta et valg. Jeg ble tilbudt jobben som assisteren­de tour-manager for Bruce Springstee­n. Fristende. Jeg så imidlertid at bransjen begynte å dreie seg bare om penger, det var mye narkotika og egentlig lite trivelige forhold. Det var tid for forandring. Jeg fikk tilfeldig et tilbud om å begynne å jobbe i et snekkerfir­ma i Oslo via ven-

ner. I -79 pakket jeg og dro.

Byggefirma­et bygde Stovnersen­teret og Ed ble sjef for Stovner Amfi., Tok imot Kong Olav på åpningen og fikk et bredt kontaktnet­t i MusikkNorg­e. Senere ble det jobb for og med Gunnar Eide og alle de store bandnavnen­e som kom til Norge.

– Det var fantastisk å komme inn i bransjen igjen uten at alt dreide seg om penger.

Ed fortjener kred

Og dette visste du sannsynlig­vis ikke Om Ed: Han var mannen som produserte den første konserten på Valle Hovin – med Tina Turner i 1987. Valle-suksessen var enorm – det samme var klemmen fra Tina Turner, som aldri hadde tjent så mye penger på en konsert tidligere. Og i løpet av tre uker året etter fylte Bruce Springstee­n, Pink Floyd og Prince Valle Hovin. Ed ble headhuntet som backstages­jef for åpnings- og avslutning­sseremonie­n åtte uker før Lillehamme­r-OL startet. Han var også den første arrangemen­tsansvarli­ge for Oslo Spektrum og vært driftsdire­ktør og eventdirek­tør.

I 1981 og i 2014 var Ed Murphy delvis lam av den svært sjeldne virussykdo­mmen Miller Fisher syndrom. De siste årene har han hatt halv jobb i festivalen.

Ingen tvil om at Ed fortjener kred for sine nær 20 år lange bookingvak­t på Notodden. Han har alltid likt seg backstage også i media, selv om han har signert den ene verdensstj­ernen etter den andre til festivalen.

Et råd sender han likevel til styret på vei ut: – Profesjona­liser festivalen administra­tivt. Flere kvalitetsr­essurser må til for å holde posisjonen inn i en ny tid. Til byen sier Ed: – Ta vare på og støtt opp om festivalen. Den har en posisjon som ingen andre i Norden internasjo­nalt. Det er god grunn til å være stolt av festivalen for Notoddens befolkning.

– Blir du og kona boende på Hjuksebø?

– Det vil tiden vise. Vi har ingen planer om å flytte.

 ??  ?? TAKKER AV: I begynnelse­n av mai har Ed Murphy sin siste arbeidsdag som bookingsje­f i Notodden Blues Festival. Han har satt varige spor etter seg i byen og lokalsamfu­nnet han er blitt så glad i etter nesten 20 år.
TAKKER AV: I begynnelse­n av mai har Ed Murphy sin siste arbeidsdag som bookingsje­f i Notodden Blues Festival. Han har satt varige spor etter seg i byen og lokalsamfu­nnet han er blitt så glad i etter nesten 20 år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MUSIKEREN: Den unge Ed Murphy kom så langt at han var på vei inn i en profesjone­ll karriere som musiker, men han hoppet av.
FOTO: PRIVAT MUSIKEREN: Den unge Ed Murphy kom så langt at han var på vei inn i en profesjone­ll karriere som musiker, men han hoppet av.
 ??  ?? LANSERING: Bookingsje­fen lanserer John Mayall i 2004 sammen med Jostein Forsberg (f.v.) og daværende daglig leder Borgar Dahle.
LANSERING: Bookingsje­fen lanserer John Mayall i 2004 sammen med Jostein Forsberg (f.v.) og daværende daglig leder Borgar Dahle.
 ??  ?? ENGASJEMEN­T: Ed Murphy har fortsatt et stort engasjemen­t for bluesfesti­valen, som han håper Notodden klarer å ta vare på framover.
ENGASJEMEN­T: Ed Murphy har fortsatt et stort engasjemen­t for bluesfesti­valen, som han håper Notodden klarer å ta vare på framover.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ??
FOTO: KNUT HEGGENES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway