Varden

Det er ut å være ute

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Her om dagen ble jeg presentert for sjokktall på radioen. Sjokktall er et uttrykk som brukes om at for eksempel Arbeiderpa­rtiet går tilbake med 2,4 prosentpoe­ng, som ikke må forveksles med prosent. Men de sjokktalle­ne jeg hørte om på radioen var langt verre enn det Støre & co. har vært gjennom. Det viser seg nemlig av vi tilbringer 90 prosent av vår levetid innendørs. Med «vi» menes nordmenn, inkludert folk fra Gjerstad.

Så kan man lure på hvorfor det klages på været, når vi likevel aldri er der det er så mye vær. Derimot sitter vi inne og ser ut. Og så ser vi på fjernsynet som forteller hva vi skal se ut på i morgen.

90 prosent i nnendørs høres jo mye ut, selv om det for de fleste inkluderer både nattesøvn og den obligatori­ske middagslur­en på sofaen, en lur som i beste fall kan strekke seg langt inn i Dagsrevyen og langtidsva­rslet. Når vi likevel er så mye inne bør vi være mer opptatt av inneklimae­t enn av det som meldes av motvind og regnbyger på skjermen. For været innendørs kan vi jo gjøre noe med. Blir det for kaldt, så kan vi bare sette på vifteovnen og få litt medvind på kjøpet.

Kjapp hoderegnin­g tilsier at de ti utendørspr­osentene tilsvarer drøye to timer. Trolig inkluderer det grilling under halvtak og markiser. Vi får si som Elling, jeg tror jeg har sitert ham på dette før: Hva skal vi med en leilighet hvis vi skal gå ut av den hele tiden? Når det er sagt, så liker ikke vi moderne og urbane mennesker å bli sammenlign­et med huleboere, som kun brukte hulene sine til å sove i. Allerede på den tiden hadde de oppdaget at mennesker er en del av naturen. Men så var det nok noen som glemte det, så i dag sitter vi trygt og godt i hulene våre. Stort sett. For det er da noen veps som slipper inn. Da stikker vi ut en tur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway