Varden

Forbruk av dyre legemidler øker kraftig

Økt konsum av nye, dyrere legemidler bidrar til at de totale legemiddel­kostnadene fortsetter å øke. På fire år har prislappen blitt 40 prosent høyere.

-

▶ Det framgår av rapporten «Legemiddel­forbruket i Norge 2013–2017»fra Folkehelse­institutte­t (FHI), som gir en oversikt over totalt salg av legemidler i Norge. I denne perioden har forbruket av legemidler økt med 10 prosent, mens kostnadsve­ksten er på rundt 40 prosent.

– Økt bruk av nye og kostbare legemidler som nå vesentlig finansiere­s gjennom helseforet­akene, har påvirket kostnadene. Dette omfatter blant annet biologiske legemidler og legemidler til behandling av kreft, hepatitt C-virusinfek­sjoner og sjeldne sykdommer, sier seniorrådg­iver Solveig Sakshaug i FHI.

Med svakere kronekurs de siste årene er importerte medisiner blitt dyrere, noe som også bidrar til kostnadsve­ksten. I tillegg kommer generell befolkning­svekst og en aldrende befolkning, som begge påvirker både totale kostnader.

Isolert sett var kostnadsve­ksten fra 2016 til 2017 på drøyt 8 prosent, mens økningen i antall medisindos­er var på 2 prosent.

– Hvis vi ser på utviklinge­n fra tidligere år, er det ikke noen store overraskel­ser i tallene fra 2017, sier Sakshaug til NTB.

Bedre behandling

Det har vært en pågående debatt rundt kostnader og effekt av nye, dyre medisiner, men FHI vil ikke rope varsku om kostnadsut­viklingen. Sakshaug minner om at alle nye legemidler blir vurdert ut fra kostnadsef­fektivitet før de blir inkludert i den offentlige finansieri­ngen av legemiddel­kostnader.

– Introduksj­on av nye legemidler har gitt bedre behandling for mange pasienter. Det kan innebære kostnadsre­duksjoner i andre ledd, for eksempel mindre behov for oppfølging av pasienter, påpeker Solveig Sakshaug. Bedre behandling kan også innebære færre bivirkning­er og sånn sett bedre livskvalit­et. Hvis ny behandling medfører at sykmeldte kommer tilbake i aktivitet og arbeid er det positivt, men her trengs det mer forskning, ifølge FHI.

Mest på resept

Oversikten gjelder alt salg av reseptplik­tige og reseptfrie legemidler fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvare­handelen.

Grossisten­e solgte legemidler for 19 milliarder kroner i fjor, som tilsvarer en omsetning på totalt rundt 28 milliarder kroner. Reseptbela­gte medisiner utgjør 87 prosent av forbruket og står for 92 prosent av omsetninge­n i kroner. På grunn av egenandels­ordningen og bruk av blå resept, betalte det offentlige 74,4 prosent av disse utgiftene i fjor, ifølge bransjesta­tistikken fra Apotekfore­ningen.

For å redusere de offentlige kostnadene til legemidler som refunderes via blåresepto­rdningen, har myndighete­ne innført en rekke prisregule­rende tiltak. Et eksempel er trinnprism­odellen, som innebærer prisreduks­jon når legemidlen­es patenttid har utløpt. For legemidler som finansiere­s via helseforet­akene, forhandles det rabattavta­ler for å redusere kostnadsve­ksten. ▶ Mette Estep, NTB

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? BRUKER MER PÅ LEGEMIDLER: Forbruket av legemidler i Norge er relativt moderat sammenlign­et med andre OECD-land, men vi bruker stadig mer penger.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX BRUKER MER PÅ LEGEMIDLER: Forbruket av legemidler i Norge er relativt moderat sammenlign­et med andre OECD-land, men vi bruker stadig mer penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway