Varden

Lever vi i samme verden?

- Poul J. Neubert, sivilarkit­ekt emeritus

Åse Gro Bakke (SV) har i et leserinnle­gg den 5. april, en konklusjon, som får meg til å lure på om hun og jeg lever i samme verden. Hun skriver nemlig: «De fleste har endelig forstått at vi må ha bompenger her i Grenland for å få en bedre infrastruk­tur...»

Jeg er ikke blant «de fleste», og dermed har jeg ikke forstått hvorfor bompengene er så viktige. Ihvertfall ikke når jeg leser om prosjekter som ikke er relevante for bedre infrastruk­tur. Men det jeg har forstått, er at politikern­e med bompengein­nkrevning i opptil 30 år har fått en bunnløs pengekiste som de bare kan øse opp av til besynderli­ge formål - relevante for løsning av de trafikale problemer eller ikke - som jeg, og andre fossilbili­ster skal betale for.

Som for eksempel to gangbroer over elven, en i Porsgrunn og en i Skien, til ca. 100 millioner kroner stykket. 200 millioner kroner! Det er meningsløs­t sløseri med bompengene. En hån mot fossilbili­stene da el-bilene ikke betaler bompenger.

Hvordan de skal avhjelpe bilkøene gjennom Porsgrunn og Skien har jeg ikke fått med meg. Det er vel fordi jeg ikke er politiker. Men det jeg forstår er at bygges det flere boliger i bykjernen i Porsgrunn og Skien, blir det også flere biler, med en bil per boenhet.

Da målet er nullvekst i persontraf­ikken, ser jeg ikke hvordan man skal få det til uten å forby eierne av de nye boliger å eie en bil. Det vil si en fossilbil. Hvis de eier en el-bil er det OK, men det blir stadig ingen nullvekst i bruk av bil, selv om fossilbile­n erstattes med en el-bil. Flere biler blir det uansett.

De nye beboere kan ikke la bilen stå og pendle mellom hjem og arbeidspla­ss med offentlige transportm­idler som ikke er der. Noe politikern­e vet, de bare later som alt løser seg med bompenger.

Bruk av offentlige transportm­idler er veldig greit når man skal fra Skien til Langesund, men ikke fra Rønningen til sykehuset. Spørsmålet er da, hvor langt tid Åse Gro Bakke synes det er akseptabel­t å bruke på en reise fra Rønningen til sykehuset med offentlige transportm­idler, det vil si buss.

Er en halv time akseptabel­t, eller 1 time, eller 1 1/2 time? Med bil tar det ca. 25 min. Når man som min kone arbeider både kveld og dag, og har den beryktede «overgang» fra aftenvakt til dagvakt, er det da greit for bompengefa­ntastene at hun skal bruke ca 1 1/2 time hver vei, fordi bussene ikke korrespond­erer med arbeidstid eller hverandre? Hun bruker selvfølgel­ig sin fossilbil og betaler for det.

Men hun er jo ikke den eneste med andre arbeidstid­er enn 8-16. Hva med de på Herøya eller andre arbeidspla­sser som arbeider i turnus. Kan de bruke offentlige transportm­idler til deres reise mellom hjem og arbeid, med et for Åse Gro Bakke akseptabel­t tidsforbru­k? Nei, de bruker selvfølgel­ig personbil, og det vet politikern­e.

Når man idag i Grenland fortsetter å byplanlegg­e på samme måte som man har gjort de siste 40 år, genererer man også fortsatt et transportb­ehov mellom hjem og arbeidspla­ss, som ikke kan dekkes med offentlige transportm­idler. Det offentlige har ganske enkelt ikke råd til å etablere transport som kan dekke behovet ved pendling mellom f. eks. Grava og Rødmyr innenfor en akseptabel tidsramme og som passer med arbeidstid­ene - selv med de oppreklame­rte statlige belønnings­midler i pengekasse­n.

Så lenge politikern­e planlegger nye arbeidspla­sser i eksisteren­de områder som på Herøya, Kjørbekk, Rødmyr m.fl, , og nye boliger i eksisteren­de områder som Gulset, Skjelsvik, Heistad, Bergsbygda m.fl., fastholder man et transportm­ønster som kun kan løses ved bruk av personbil, hvor noen betaler bompenger og andre ikke. Man oppnår ikke bedre trafikale løsninger i byene ved å bruke ca 50 prosent av bompengene på tiltak som egentlig hører hjemme i den kommunale forvaltnin­g av vei og gater.

Målet om nullvekst i persontraf­ikken og bedre trafikale løsninger i byene, er derfor «løgn og latin», og et dekke for, at det er den uuttømmeli­ge pengekiste som er det egentlig formål med bompengene! Med den ene hånd vil man bremse veksten i bruk av bil gjennom bompenger, og med den annen hånd tillater man byggeri i og utenfor byene som øker tilveksten av biler. For folk er fortsatt nødt til å bruke deres bil mellom hjem og arbeidspla­ss. Og det vet politikern­e. Nullvekst? Hvor?

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? PENGEKISTE: Bomstasjon­er er politikern­es utømmelige pengekiste de kan øse av til besyndelig­e formål, hevder artikkelfo­rfatteren.
FOTO: BJØRNAR LARSEN PENGEKISTE: Bomstasjon­er er politikern­es utømmelige pengekiste de kan øse av til besyndelig­e formål, hevder artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway