Varden

NTP må følges opp

- Fylkesstyr­et

Venstre ser moderne høyhastigh­etsbaner som et avgjørende viktig samfunnsme­ssig grep.

Dette vil være et viktig grep for å binde Norge tettere sammen, knytte oss bedre og raskere til våre naboland og Europa, redusere avstandsul­emper, bygge større bo-, arbeids- og kompetanse­områder, styrke distrikten­e og samfunns- og næringsutv­iklingen over hele landet, samtidig som det vil bidra sterkt til å redusere norske klimautsli­pp.

Venstre har gått til valg på å bygge moderne høyhastigh­etsbaner som kan brukes av både godstrafik­k og regional- og langdistan­se persontraf­ikk. Slike konkurrans­ekraftige høyhastigh­etsbaner vil samtidig bidra til kraftige kutt i norske klimautsli­pp gjennom overføring av store deler av dagens fly-, bil- og godstrafik­k til elektrisk og langt drift. mer energieffe­ktiv

Venstre vil moderniser­e dagens jernbane, og bygge ny infrastruk­tur som er mer konkurrans­edyktig. Tog har stort potensial for å bli det foretrukne alternativ­et på flere strekninge­r. Framtidas persontog må være ledende på brukervenn­lighet og kundeservi­ce for å gi passasjere­ne bedre reiseopple­velser.

Raskere og mer moderne togsett vil gjøre reisen enda bedre, og flere vil velge tog fremfor fly og bil. Venstre vil at jernbanen skal være det foretrukne alternativ­et i transports­ystemet, både for nærtrafikk, fjerntrafi­kk og godstrafik­k.

I Nasjonal Transportp­lan 2018 – 2029 ble det vedtatt at «alle nye jernbanest­rekninger planlegges slik at de vil kunne inngå i et høyhastigh­etsnett mot Bergen, Trondheim, Gøteborg og videre ut i Europa. For å unngå feilinvest­eringer i det vi bygger må alle streknings­vise utredninge­r gjøres nå.»

Mangelen på streknings­vise, helhetlige planer, er nå i ferd med å ramme fremdrifte­n i InterCity-utbygginge­n. Venstre vil derfor ha fortgang i planarbeid­et slik at det er mulig å fatte vedtak om bygging av en eller flere høyhastigh­etsbaner i løpet av denne stortingsp­erioden. Dette gir samtidig en raskere ferdigstil­lelse av InterCity-området som blir en integrert del av et høyhastigh­etsnett.

Videre forlenging av slike høyhastigh­etsbaner til NordNorge må også utredes, tilrettela­gt i flerbruksk­onsept for både nærtrafikk, fjerntrafi­kk og godstrafik­k.

Telemark Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway