Varden

Forsker mener lekeslåssi­ng kan være bra for barna

-

En ny studie fra Oslo Met viser at små barn kan lære mye av å klatre, lekeslåss og herje mens de går i barnehagen.

Studien tar for seg risikolek blant barn mellom ett og tre år som går i barnehagen.

Her kommer det fram at slik lek, som for de aller minste kan være så enkelt som å reise seg opp, men for de litt eldre kan omfatte høyde, fart, boltring, lekeslåssi­ng eller å gjemme seg for voksne, kan være bra for barnets utvikling.

Lærer av erfaring

– De opplever spenning, glede, nøling og det er en sosial bit ved at de gjør dette sammen med andre barn. Barna lærer av erfaring og tilpasser utfordring­ene selv, de lærer seg om egne grenser og begrensnin­ger. Dersom de ikke lærer dette som barn, kan de ende opp med å ta for store sjanser når de blir eldre, sier Rasmus Kleppe, stipendiat ved Oslo Met, i en pressemeld­ing.

Trenger utfordring­er

Kleppe er opptatt av at risikolek for barna er gøy, frivillig, indre motivert og at barna selv opplever det som en lek. Han mener barnehagen­e bør ha miljø med utfordring­er for de yngste barna både ute og inne.

– Om vinteren har de yngste barna så mye klær på ute at det er vanskelig å bevege seg, men når de kan base inne i bare strømpebuk­sa i et puterom, har de full kroppslig frihet. Å ha for eksempel en sklie inne gir også erfaring med fart hele året, sier Kleppe.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? LÆRER AV LEKEN: Fartsfylt lek i barnehagen kan lære barna om egne grenser og begrensnin­ger, mener forsker.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX LÆRER AV LEKEN: Fartsfylt lek i barnehagen kan lære barna om egne grenser og begrensnin­ger, mener forsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway