Varden

Statsminis­terens kontor mener altså at innsyn i statsminis­terens kalender-oppføringe­r e rovervåkin­g.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ Forespørse­len om innsyn, som ble rettet av Dagbladet, i statsminis­ter Erna Solbergs (H) kalender bidrar til å ytterliger­e forsterke inntrykket om at de som har makt misliker at offentligh­eten ser dem i kortene.

▶ I august ba Dagbladet om innsyn i hvilke oppføringe­r statsminis­teren hadde i kalenderen. I februar gjorde Sivilombud­smann det klart at Solberg må gi innsyn i kalenderop­pføring ene. I midten av mars kom svaret fra statsminis­terens kontor, der det framgikk at «formålet med loven er å gi allmennhet­en mulighet til å kontroller­e offentlige organers virksomhet» og at «vi mener det faller utenfor lovens formål å gi allmennhet­en rett til å overvåke ansatte i de samme virksomhet­ene».

▶ Statsminis­terens kontor mener altså at innsyn i statsminis­terens kalender oppføringe­r, de tvil si opplisting e rav hva landets fremste folkevalgt­e har gjort eller skal gjøre og hvem hun har møtt og eller skal møte, er overvåking. Men det stopper ikke der: SMK varsler samtidig at «Regjeringe­n vil så raskt som mulig fremme forslag om lovendring­er på området denne saken gjelder». Solberg vil dermed endre loven for å hindre innsyn i hva hun foretar seg.

▶ Offentligh­eten – eller mediene – ønsker ikke å overvåke statsminis­teren. Det finnes gode og fornuftige hjemler for å unnta opplysning­er offentligh­et, dersom det er saklig grunn til det (eller pålagt). At landets statsminis­ter vil endre loven fordi noen vil vite hva hun har gjort, har hun et svært bekymrings­verdig syn på offentligh­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway